Deník psal o problému již loni v listopadu. Časté nájezdy zlodějů obtěžují i obyvatele na první pohled klidné čtvrti za autosalonem Kudrna.

Lidé z Poruby si stěžují především na nepřizpůsobivé, kteří v oblasti také bydlí. „Není neobvyklé, když sedíte u snídaně, pohlédnete do okna a tam uvidíte tvář, která vás bedlivě sleduje," prozradil starší muž, který podle svých slov bydlí v Porubě celý život. Že se věci v poslední době změnily k horšímu, potvrdila také jeho sousedka. „Člověk se už bojí opustit dům, aby ho po návratu nečekalo nemilé překvapení v podobě vykradeného obydlí. Přišla jsem o vypěstovanou zeleninu, ovoce, synovi ukradli kolo a manželovi pneumatiky," postěžovala si žena.

Řešení? Lidé by uvítali mnohem častější kontroly v bytech společnosti RPG a také v ubytovnách.

Podle ředitele městské policie Rostislava Szczurka však tyto kontroly probíhají pravidelně. „Poslední z nich se uskutečnila za přítomnosti městské policie v říjnu minulého roku. Tehdy zástupci společnosti našli v bytech dva lidi, kteří tam neměli co dělat," vysvětlil Rostislav Szczurek.

Jak doplnil místostarosta Radislav Mojžíšek, město se snaží předcházet výskytu podezřelých lidí také tím, že se dohodlo se společností RPG na likvidaci několika neobydlených domů v lokalitě. „Kromě toho, že stav domů ohrožoval bezpečnost tamních obyvatel, se tam také zdržovaly pochybné osoby," dodal místostarosta.

Lidé chtějí více policistů v ulicích

Podle názorů obyvatel by pomohlo, kdyby policisté a strážníci častěji dojížděli do lokality a byli tam častěji viděni v ulicích. Ředitel strážníků nicméně nabádal obyvatele k větší aktivitě.

„Kdykoli lidé zahlédnou někoho podezřelého, je dobré, aby okamžitě zavolali policii. Na noční směně máme dvanáct strážníků a město je poměrně rozsáhlé. Je logické, že v části Poruby nemohou být strážníci stále po celou směnu," zdůraznil ředitel městské policie.

S nápadem vytvořit preventivně bezpečnostní fond přišel zastupitel Martin Sliwka. Návrh by chtěl přednést hned na příštím zasedání zastupitelstva. „Předpokládám, že tento fond by vytvořil financování pro městskou policii i státní policii a případně je i motivoval," vysvětlil Martin Sliwka.