Podnikatel Petr Žiška, který v Lískovci provozoval velkochov menších psů, tento chov ukončil. K rozhodnutí dospěl po vlně kritiky a sérii kontrol nejrůznějších úřadů, včetně veteriny. Doplatil také na to, že ze zhruba 150 psů měl oficiálně nahlášené jen dva. Za zbytek musí radnici doplatit poplatky tři roky zpětně, což by ho mohlo vyjít na přibližně 300 tisíc korun.

V množírně choval několik plemen, o které je na trhu velký zájem, zejména čivavy, jorkšírské teriéry a srnčí ratlíky. Ve svém chovu produkoval štěňata bez průkazu původu.

Žiškovi se jeho velkochov dařilo provozovat poměrně dlouho. Zatímco trvalé bydliště má v Řepištích, kde štěňata oficiálně prodával zájemcům, klecový chov měl v málo obydlené části v katastru frýdecko-místecké městské části Lískovec.

Řepišťská radnice proto nepřišla na to, že jí chovatel neodvádí řádně poplatky. Frýdecko-místecký magistrát měl zase za to, že se poplatky platí podle bydliště a sídla provozovny, tedy v Řepištích.

Samotný Žiška se k situaci nechce vyjadřovat. Před několika dny však Deníku přiznal, že kontrolám čelí.

„Zdůrazňuji, že psy rozhodně netýrám. To prokázalo i šetření krajské veterinární správy, podle které byl každý pes po zdravotní stránce v pořádku. Psy mám rád a nikdy bych jim neublížil. I když je prodávám, rozhodně z toho nezbohatnu. Je to spíše takový můj koníček," hájil se Žiška.

Poté, co chovatele kontaktovala místostarostka Řepišť Jaroslava Bezecná, se rozhodl s produkcí štěňat skončit.

Dal také na doporučení, aby všechny psy předal organizacím, které se o psy z množíren starají. Ty je budou dále předávat prověřeným chovatelům. 

Pět čivav si ve čtvrtek z Lískovce odvezla i Andrea Dunová, která na situaci před několika dny upozornila. „My se staráme o několik čivav z množírny na Slovensku, ale věděli jsme, že podobná se nachází i tady u nás," řekla Deníku.

Čtěte také:
Kontroverzní množírna psů na nátlak asi skončí
Nepochází vaše čivava z klecového velkochovu?

Videoreportáž