Dívce byla vzhledem k jejímu věku indikována magnetická rostoucí tyč. Definitivní ošetření skoliózy se totiž provádí až ve vyšším věku.

Klasické „rostoucí" tyče se na rozdíl od magnetických musí co pět až šest měsíců operačně prodlužovat tak, aby se skolióza pomalu vyrovnávala a páteř měla možnost růstu. Znamená to až šest po sobě jdoucích narkóz a hospitalizací.

Magnetická „rostoucí" tyč, která byla výše uvedené pacientce voperována, se nemusí operačně prodlužovat. V její konstrukci je magnet, který její prodlužování zajišťuje.

V praxi to vypadá následovně: pacientka se co tři měsíce dostaví na ambulantní kontrolu, kde lékaři pomocí dalšího magnetického přístroje tyč prodlouží o 5 až 6 milimetrů.

„Výkon trvá do pěti minut, je nebolestivý a probíhá ambulantně, což je samo o sobě pro dětského pacientka velkým přínosem. U naší pacientky bude popsaný režim probíhat asi tři roky a poté bude provedena definitivní stabilizační operace. Bude tedy už jen jedna," vysvětlil primář oddělení chirurgie David Buzek.

Magnetická rostoucí tyč byla v Karvinské hornické nemocnici použita jako první v České republice a také v zemích východním bloku. Prozatím se používá nejvíce v Anglii, Itálii a severských zemích.

Celkem byly touto metodou odoperovány zhruba tři stovky pacientů. 

Čtěte také: 
Lékaři z Karviné provedli unikátní operaci páteře 
Skoliózu v Karviné operují novým přístrojem