Zatímco zdravému člověku to ani nepřijde, pro invalidu na vozíčku může být vhození mincí do pokladny velkým problémem. Na vlastní kůži se o tom přesvědčila Renata Schilbergerová z Albrechtic.

Ta je sice upoutána na vozík, ale je soběstačná. Vozík si dokáže sama z auta vyložit a nasednout na něj. Překážkou pro její samostatný pohyb jsou však obrubníky nebo schody.

„Přijela jsem k nemocnici objednat zdravotní pomůcky. Když jsem chtěla odjet, zjistila jsem, že jsem překročila půlhodinový limit, po který je možné parkovat zadarmo. Chtěla jsem proto zaplatit u pokladny, ale nedosáhla jsem k otvoru pro vhození mincí. Ke čtečce lístků ještě dosáhnu, ale otvor pro mince je příliš vysoko. Já tam ruce z vozíku už nezvednu. Ve sněžení jsem tam čekala, až někdo půjde okolo a pomůže mi. Teprve potom jsem mohla nasednout do auta a odjet," popsala žena své trápení.

Vedení nemocnice sice umožňuje vozíčkářům vjezd do areálu přes bránu z Dělnické ulice, Renatě Schilbergerové to však potíže nevyřeší.

„Abych se dostala do hlavního vestibulu nemocnice, je pro mě ideální toto velké parkoviště, protože to mám nejblíže a je tam bezbariérový přístup. Z malého parkoviště u centrálního příjmu je to pro mě příliš do kopce a z druhé strany zevnitř nemocničního areálu se k prodejně ve vestibulu nedostanu, protože tam jsou schody," vysvětlila s tím, že v jiných nemocnicích se s takovými problémy nesetkala.

Parkoviště u havířovské nemocnice je zpoplatněno od loňska. Lidé si proti původnímu ceníku vymohli, aby alespoň první půlhodina byla zdarma, což by mělo stačit například k vyzvednutí léků v lékárně.

Většina návštěvníků nemocnice se však snaží parkovat na jiných místech, kde se neplatí.

Čtěte také: 
U nemocnice v Havířově už se dá parkovat chvíli zadarmo
McDonald's může stavět, lidé řeší i parkování u nemocnice
Za parkování u havířovské nemocnice se už platí¨
Parkoviště nemocnice stojí na cizích pozemcích
Bude mít nemocnice zablokované parkoviště?