Nejen mizerné výsledky havířovského A-týmu v krajské soutěži, ale také vyhlídka nejisté finanční situace celého havířovského fotbalu byla podnětem jednání o vytvoření silnějšího okresního celku společně se sousední Karvinou, která hraje II. národní ligu.

Zástupci MFK OKD Karviná učinili kolegům z MFK Havířov nabídku na spojení sil. „V současné ekonomické situaci musíme uvažovat racionálně. U nás v Karviné nedostáváme od města na mužský tým ani korunu, Havířov to čeká brzy také. Proto jsme přišli s projektem na spolupráci. Podmínky byly nastaveny tak, aby se dalo o konkrétní podobě vždy dále jednat," vysvětlil prezident karvinského klubu Jan Wolf.

Členové výboru havířovského MFK však v hlasování nabídku odmítli. Obávají se, že by byl havířovský fotbal karvinským zcela pohlcen. 

„Ano, oni se toho zalekli. My jim vysvětlovali, že tak to není a nebude. Na Havířovské nijak netlačíme a jsme otevřeni dalšímu jednání," dodal Wolf.

Zda a kdy Havířovští a Karvinští opět zasednou k jednacímu stolu, není jasné. Pravděpodobnost je ale vysoká. 

„O vzájemné spolupráci s Karvinou uvažujeme delší dobu. Mně osobně se navrhované řešení zamlouvalo. Naši hráči by si mohli zahrát vyšší soutěž, karvinští by naopak mohli pomoci našemu týmu. Samozřejmě se předpokládalo, že by zanikl MFK Havířov a měl by jiný název. Havířovský klub však měl v minulosti několik různých názvů, ale vždy to byli Indiáni. Navíc se budou měnit podmínky finanční podpory sportu ze strany havířovského magistrátu, takže spojení klubů by bylo výhodné i ekonomicky," řekl sekretář MFK Havířov Libor Pristáš.

Do budoucna tak není vyloučeno, že na Karvinsku skutečně vznikne silný fotbalový celek se širokou členskou základnou, kterému se budou snáze získávat sponzoři.