Zřejmě také proto se minulý týden objevila na internetu petice s názvem Zákaz podomního prodeje ve statutárním městě Havířov. Její zakladatel Ladislav Potužák se touto cestou snaží upozornit na problematiku podomních prodejců a dát městu podnět, že je zapotřebí s tím něco udělat.

„Je vidět, že v jiných městech podomní prodej zakázat jde, tak nevím, proč to nejde i v Havířově," klade si otázku zakladatel petice, který věří, že se tato problematika zviditelní a petici podepíše co nejvíce lidí. K dnešnímu dni připojilo svůj podpis už téměř tři sta nespokojených obyvatel Havířova, které už nebaví neustále odhánět prodejce od svých dveří. Jedním z podepisujících je i vozíčkář Přemysl Chodurek. „Nikdy nevím, jestli nezvoní někdo důležitý, takže se musím přemístit do vozíku a dojet ke dveřím. Když to dělám zbytečně v průměru tak třikrát do týdne, je to pro mě obtěžující," vysvětluje své potíže Chodurek, který doufá, že pokud se nasbírá dostatečné množství podpisů, město začne problém řešit.

Spoustě lidí nevadí ani tak podomní prodejci, jako spíše jejich praktiky a lži. „Při dnešní nezaměstnanosti chápu, že se lidé zkoušejí uživit i tímto způsobem. Taky jsem chvíli pracovala jako podomní prodejkyně a vím, jak je to obtížné. Za vše ale může management, který na nás tlačil kvůli prodejním výsledkům a nutil nás lidem mlžit a lhát," popisuje své zkušenosti s prodejem Lucie Paprčková.

Jak se Havířov k petici postaví a kolik občanů ji nakonec podepíše, se teprve uvidí. O všem by musela rozhodnout rada města a vydat nařízení, které by domovní prodej zakázalo. „Já osobně neschvaluji tento způsob prodeje, ale je těžké se s ním vypořádat. Zakázat se dá opravdu všechno, ale bude problém, jakým stylem se následně tyto přestupky budou řešit. Uvidíme podle ostatních měst, která už prodej zakázala, co jim to přinese," sdělila Irena Balounová, vedoucí odboru vnitra a živnostenského úřadu v Havířově.

Dodala, že se magistrát chce zaměřit hlavně na preventivní akce pro seniory, aby byli chráněni nejenom před podomním prodejem, ale i předváděcími akcemi. Podomní prodej už přitom zakázali v Bohumíně, Orlové, Českém Těšíně a nově také v Karviné.

Dalším způsobem, na který přišli občané Havířova, jak se prodejcům bránit je nalepit si na dveře ceduli. „Zkoušel jsem volat na Dtest, jestli neudělají nějakou nálepku, jako tomu je na poštovních schránkách, ale zatím bez úspěchu. Tak jsem si na dveře vylepil "Zákaz vstupu podomním prodejcům" a už druhý týden u mě nikdo neklepal," říká Lukáš Wilček.

Dodává, že nápis na jeho dveřích patří ještě k těm slušnějším. „Známí se s tímto problémem vypořádali razantněji, ale to se nehodí psát. Taky jsem se setkal na dveřích s fotkou zuřivého psa a upozorněním, že čeká jen na podomní prodejce," říká Wilček.