Důvod? Především způsob komunikace, kterým byl místopředseda představenstva a pověřený ředitel společnosti pověstný. „Jeho jednání bylo opravdu svérázné. Jeden příklad za všechny: požádali jsme ho, aby dorazil právě na toto zasedání, ale on se omluvil, že už není v Orlové. Přitom jsme měli prokázáno, že ve firmě v tu chvíli byl," řekl Deníku radní za KSČM Petr Koláček.

Kromě nestandardního způsobu komunikace, který mu mnozí v Orlové vyčítali, byly mezi exšéfem SMO a některými radními komunikační bariéry. Připustil to i místostarosta města Radislav Mojžíšek (SNK ED). Přesto podle něj Roik nebyl špatný manažer.

„Podnik nebyl nikdy v červených číslech, navíc si myslím, že udělal pro společnost hodně a pracoval nad rámec svých povinností," říká Radislav Mojžíšek. Pozastavil se také nad tím, že návrh na Roikovo odvolání přišel tak náhle.

To se nelíbilo ani radnímu Jaromíru Kučovi (ČSSD). „Myslím si, že SMO je dost důležitý podnik na to, aby to odvolání proběhlo takovýmto způsobem. Mělo se to pořádně připravit, projednat a také mít nějakou alternativu," míní Jaromír Kuča.

Jak řekl, myslí si, že odvolaný ředitel za svého šéfování ušetřil městu obrovské množství peněz a navíc rozumí ekonomice. „Měla se na stůl položit fakta, pečlivě zhodnotit klady a zápory, a teprve po důkladné analýze se rozhodnout," je přesvědčen Kuča.

Zatím není nástupce

Co bude dál? Zatím není jasné, kdo Roika v představenstvu nahradí. Radní ani nerozhodli, jakým způsobem volbu provedou. „Bude o tom rozhodovat rada, nicméně já osobně bych se přikláněl k výběrovému řízení, které by vybralo vhodnou osobnost po odborné stránce," prozradil místostarosta.

Odvolání Alfréda Roika přivítali opoziční zastupitelé. „Odvolání byl velký a odvážný čin rady. Pan Roik tam neměl co dělat a často svými rozhodnutími poškozoval město," tvrdí zastupitel Miroslav Chlubna (Nezávislí).

Výhrady k bývalému řediteli má také zastupitel Petr Kocur (Volím Orlovou). „Za jeho řízení bylo neprůhledné hospodaření, vše bylo tajné. V podstatě komunikoval jen se starostou a nikdo jiný pro něj nebyl partnerem," uvedl Kocur.

Podle něj nebyl Roik úspěšný ani v řízení SMO. „Krytý bazén byl ve ztrátě, cena tepla byla v porovnání s nákupní cenou předražená a odpady máme nejdražší široko daleko," dodává Petr Kocur.