„Stromy z oblasti dotčené výstavbou je nutné odstranit v době vegetačního klidu," vysvětlil Marek Vlachopulos z odboru investiční výstavby havířovského magistrátu.

Po ukončení rekonstrukce náměstí budou nahrazeny novými platany, sakurami, keři tavolníků, skalníků a jalovců.

Hlavním cílem připravované rekonstrukce náměstí TGM je výstavba nových parkovacích stání a přestavba plochy s vytvořením klidové a společenské zóny.

Dále je v plánu výstavba nových chodníků a cyklostezek. Dojde také k přesunu autobusové zastávky a k nezbytné rekonstrukci inženýrských sítí. „Provedením všech stavebních prací dojde k úpravě lokality tak, aby vyhovovala současným požadavkům lokálních center," dodává Vlachopulos.

Na náměstí TGM v Havířově-Šumbarku se připravuje celková rekonstrukce. Začalo se kácením stromů a keřů. Přestavba celkově zlepší vzhled náměstí a vznikne zde prostor sloužící k odpočinku a setkávání obyvatel.

O konečné podobě nového náměstí rozhodovali občané Havířova v internetové anketě z pěti navržených variant. Možnost vyjádřit svůj názor využilo 1164 respondentů, z nichž se téměř polovina vybrala možnost, kterou odsouhlasilo také vedení města.

„Stejný projekt se nejvíce líbí i zástupcům města, kteří se na jednáních s architekty a představiteli všech politických stran rovněž shodli na tom, že uvedená varianta je pro obnovu prostoru nejvhodnější," uvedla mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.

Dodala, že finální varianta byla ještě pozměněna a od původní verze se liší absencí podzemních garáží. Z náměstí bude vyloučena také osobní a hromadná doprava.

Samotné stavební práce na náměstí jsou plánovány na druhou polovinu letošního roku a náklady jsou vyčísleny na zhruba 60 milionů korun. Obyvatelé starého Šumbarku, který je typický architekturou padesátých let minulého století, očekávají, že nové náměstí bude po dokončení místem, kam se nebudou bát přijít posedět na lavičce.

Návrh podoby náměstí TGM v Šumbarku.