„Původně se přitom předpokládalo, že podzemní část bude financována z rozpočtu Meziresortní komise, dva polyfunkční objekty postaví a bude využívat soukromý subjekt, a zbytek, tedy revitalizaci a doplňkové prvky, uhradí město," vysvětlil místostarosta Orlové Radislav Mojžíšek.

V čem je tedy problém? Město bude muset na své náklady postavit oba multifunkční domy. Což je právě těch výše zmíněných padesát milionů. Teprve poté by mohlo město domy prodat zájemcům.

Existuje tak potenciální riziko, že by nynější zájemci o objekty neměli zájem, a domy tak zůstaly „na krku" městu.

„Nicméně si myslíme, že je opravdu malá pravděpodobnost, že toto nastalo. Těch zájemců je několik a jejich záměr je trvalý. Jen s nimi nemůžeme podle platné legislativy uzavřít například smlouvu o smlouvě budoucí," uvedl místostarosta.

I kdyby tento stav přece jen nastal, prý by to podle Radislava Mojžíška nebylo nijak neúnosné. Město by po deset let splácelo částku zhruba šest milionů korun.

„Ale vzhledem k tomu, že by více než polovinu tvořily příjmy z nájmů, jednalo by se o dva až tři miliony ročně," zdůraznil orlovský místostarosta.

Město by navíc mělo domy ve svém vlastnictví.

Mnohem horší situace by nastala, pokud by zastupitelé úvěr odmítli. „Přišli bychom nejen o čtvrtmilionovou dotaci, kterou máme na stavbu náměstí přislíbenou, ale museli bychom navíc zaplatit ministerstvu dalších 7,5 milionu korun za zmařenou dokumentaci. Bez ohledu už na další řadu milionů korun, kterou jsme vložili do své dokumentace, a která by tak byla zmařena, by zůstalo náměstí i přes spoustu vynaložených prostředků v současném havarijním stavu," dodal orlovský místostarosta.

Naopak, pokud by zastupitelé úvěr schválili, mohlo by se již v květnu vyhlásit výběrové řízení a poté by se mohlo začít s rekonstrukcí.

Obyvatelé Orlové mají jasno nové náměstí chtějí.

„Vždyť se na to podívejte, jak to vypadá. Ta dlažba, lavičky, všechno to je v hrozném stavu," svěřil se redaktoru Deníku Slavomír Vondra. Na to, zda se má Orlová kvůli opravě náměstí zadlužit, má jednoznačnou odpověď. „Řekl bych, že určitě. Jinak to bude horší a horší. Čím dříve se začne, tím lépe," dodal Orlovan.

Podobně to vidí i Josef Radošťan. „Už se dávno mohlo opravovat, kdyby tu nebyl ten povyk kvůli veverce. To náměstí tu rekonstrukci opravdu potřebuje, už jen třeba kvůli tomu, že tu již poslední dobou ani pomalu není kde zaparkovat," vysvětlil Josef Radošťan.