O změnách v několika nemocnicích rozhodli v úterý krajští radní. Ředitel havířovské nemocnice Jan Ferenc byl s okamžitou platností odvolán. Nemocnici nyní vede Petr Kovařík, který je ředitelem Nemocnice s poliklinikou v Karviné, pod kterou patří také nemocnice v Orlové. Kovařík tak nyní povede tři nemocnice najednou. Jednoho společného ředitele mají také nemocnice ve Frýdku-Místku a Třinci.

„Novým organizačním uspořádáním zůstane zachována stávající dostupnost a kvalita zdravotní péče o občany, a zároveň dojde k úspoře nákladů na správu, nákup služeb, materiálu a dalších komodit," konstatoval náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek.

Krajští radní tento krok nazývají personální unií. Za vzor berou už dříve provedené změny v Opavě a Krnově. Zda bude stejný model fungovat i na třikrát lidnatějším Karvinsku, kde mají nemocnice mnohem větší spádovou oblast pacientů, to zůstává nezodpovězenou otázkou.

Nový ředitel havířovské nemocnice, a současně i karvinské a orlovské nemocnice, Petr Kovařík. Zdravotníci havířovské nemocnice se obávají, že jeden ředitel na vedení tří velkých nemocnic stačit nebude. „Proto chci mít v Havířově schopný tým," řekl ve středu na setkání s primáři ředitel Kovařík.

Ve středu v poledne už Kovařík zahajoval Den zdraví a ke změnám se oficiálně vyjádřil. „V žádném případě se nemocnice neslučují. Zůstávají i nadále samostatné. Budou však spolupracovat a věřím, že se nám tímto opatřením podaří získat lepší pozici pro jednání s pojišťovnami i dodavateli," vysvětloval.

Havířovské primáře však Martinek ani Kovařík zatím příliš nepřesvědčili. Zklamal je však i přístup krajských radních. „Nejhorší je, že na kraji rozhodli sami od sebe a neobtěžovali se kohokoli informovat. Já osobně se domnívám, že jeden ředitel nemůže vést tři nemocnice najednou," řekl Deníku havířovský chirurg a šéf lékařských odborů Martin Sedláček.

Panují také obavy, aby havířovská nemocnice nebyla přivedena do stavu, v jakém se už několik let nachází nemocnice v Orlové.

Obavy o budoucnost nemocnice v Havířově má i primátor města Zdeněk Osmanczyk. „Chápu vedení kraje, které má zájem hledat úsporná a efektivní opatření, ale současně se obávám, aby se nemocnice takto nepřipravovaly na vstup investorů, kteří by je ovládli. Více informací budu mít ve čtvrtek, kdy se setkám s náměstkem hejtmana Martinkem," potvrdil Deníku.

V nemocnici se teď jedná o tom, zda se zaměstnanci postaví za svého odvolaného ředitele a budou proti rozhodnutí krajských radních protestovat.

Ve hře je totiž i podpora města. Ředitel Ferenc totiž dokázal s radnicí najít společnou řeč a zastupitelstvo mu schválilo několik finančních dotací. Naposledy se na město obrátil s dlouhodobým projektem podpory porodnosti a zastupitelé souhlasili s příspěvkem 500 korun na pleny pro každé narozené dítě. Důvodem byla právě obava z toho, že by byla havířovská porodnice zrušena a v okrese by zůstala pouze ta v Karviné.

V souvislosti s jednostranným rozhodnutím krajských radních teď někteří Havířovští hovoří o zastavení finanční podpory nemocnice.

Ředitel havířovské nemocnice Jan Ferenc

Ve vedení havířovské nemocnice se od počátku 90. let vystřídalo několik ředitelů. U některých se jednalo o poměrně krátkodobá působení.

Jan Ferenc byl do funkce jmenován v lednu 2009 po odvolání tehdejší ředitelky Věry Kovářové. Největší kritiku si Kovářová vysloužila především za nezvládnutí své manažérské funkce. Z nemocnice jí začali utíkat kvalifikovaní lékaři a některým oddělením dokonce hrozil totální kolaps. Nejakutnější situace byla na interně.

Novému řediteli Ferencovi se podařilo situaci v nemocnici stabilizovat. Jako zkušený manažér zlepšil její hospodaření a pokračoval v rozsáhlé modernizaci. Některé projekty byly zdárně dokončeny, další pokračují. Před dokončením je celkové rekonstrukce infekčního oddělení. Ferenc zajistil řadu sponzorů a náklonnost města. Právě představitelé radnice se teď obávají, že nový ředitel nebude mít k nemocnici takový vztah.

O rozhodnutí krajské rady čtěte v článku: Kraj ohlásil změny: jeden ředitel povede dvojici nemocnic

Nový ředitel havířovské nemocnice, a současně i karvinské a orlovské nemocnice, Petr Kovařík při zahajování Dne zdraví.

Více o tématu a rozhovor s ředitelem Petrem Kovaříkem přinesou úterní vydaní Karvinského a Havířovského deníku
#flash|https://g.denik.cz/72/f9/denik-tisk.swf|500|115|denik_tisk#