Zástupci partnerského města Illnau-Effreitikon ze Švýcarska přijeli do Orlové představit návrhy mladých architektů tamní univerzity, jak si představují využití několikakilometrového území podél potůčku Zimovůdka, kde částečně doznívají vlivy těžby. Zároveň se pod kopcem zvaným Rajčula v budoucnu počítá s bytovou výstavbou.

Jejich nápady si můžete prohlédnout na nákresech a vizualizacích, které zabraly celkem 23 panelů umístěných ve foyeru galerie v domě kultury.

„Naší snahou bylo zkombinovat aktivity volnočasové s aktivitami pro bydlení a vyzdvihnout také ekologickou hodnotu toho území," vysvětlila architektka Anke Domschky, jež vede tým mladých architektů.

Podle šéfa skupiny švýcarských architektů Maxe Bossharda má tato lokalita velký potenciál.

„V tomto území by se měla nechat především hovořit příroda. Jsem sice architekt, ale určitě by se tu nemělo moc stavět. V našem týmu máme i krajinnou architektku, a proto věřím, že její nápady Orlovany zaujmou," říká švýcarský architekt.

Prezentované verze možného využití zmiňovaného území jsou čtyři: jedna z nich počítá s využitím pro kulturu a zemědělství, druhá pro zábavné a relaxační aktivity, třetí sází na děti studenty a počítá s jakýmisi školními pavilony v přírodě. Poslední návrh je zaměřený na hry, sport, navrhuje vybudovat v dané lokalitě stezky pro běžce i in-line bruslaře, hřiště na beach volejbal, nohejbal a podobně.

Který návrh nakonec dostane zelenou a má šanci na život, mohou rozhodnout sami Orlované, kteří se přijdou na návrhy a vizualizace architektů podívat.

„Máme pro návštěvníky expozice připravenou anketu, jejíž výsledky nás velmi zajímají a poslouží nám při rozhodování, které variantě dát přednost," říká místostarosta Orlové Radislav Mojžíšek.

Kdyby bylo na něm, nejraději by všechny čtyři návrhy spojil a vybral z nich to nejlepší a nejpragmatičtější.

Dodává, že nejdůležitější je upravit území tak, aby jej rádi využívali především Orlované.

Studii, která by dala základ projektové dokumentaci, by rádi měli hotovou ještě letos. Pak může město požádat o peníze na přípravné práce z Mezirezortního fondu.

Pokud vše půjde optimálním tempem, mohla by proměna území proběhnout v nejbližších letech. Možná je ale i varianta postupné proměny, která by se ale podle Mojžíška mohla protáhnout i na pět až šest let.