Takto to v těchto dnech vypadá v části karvinského Nového Města, kde po opravách domů začala revitalizace prostranství mezi bloky, opravy chodníků, případně staré kanalizace.

Kromě toho se místní konečně dočkají 100 nových parkovacích míst, někde i širších ulic, nových chodníků a pouličních lamp.

Mezi ulicemi Květinová a Lipová dokonce vyroste nové dětské hřiště. Nový povrch dostane chodník podél Havířské ulice od Gymnázia až po třídu Osvobození.

Revitalizaci veřejných prostranství za 30 milionů korun v lokalitě, které místní s despektem říkají Bronx (po vzoru kriminalitou proslulé části New Yorku pozn. aut.), platí město z programu regenerace měst.

„Důvod je jasný: chceme zlepšit vzhled veřejného prostranství a rozšířit možnosti využití tohoto prostranství pro oddych," říká mluvčí města Jaroslav Nakládal.

Obyvatelům této části města sice stavbaři budou pár měsíců ztrpčovat život, lidé ale vítají, že se okolí jejich domů promění k lepšímu.

„Už to potřebovalo vylepšit, opravit. Jsme rádi, že se do toho konečně někdo pustil," řekla Alena Martonczyková, která v Mírové ulici žije pět let.

Jen se trochu obává, aby nové stromky a lavičky nevzaly brzy za své.

„Přece jen tady žije spousta problémových lidí, ale snad to pěkné vydrží co nejdéle," doufá žena.

Oblast mezi ulicemi Mírová a Havířská v Karviné-Novém Městě se hemží dělníky a stavební technikou. Hotovo má být v srpnu.