Předseda občanského sdružení Orlovák Radim Lapšanský si ovšem myslí něco jiného. „O žádný havarijní stav se nejedná. Kdyby tomu tak bylo, tak by tam vyvěrala voda, vytékal na povrch obsah splaškové kanalizace nebo alespoň části poškozených stromů by třeba někoho ohrožovaly pádem. Nic takového se ovšem neděje," informoval předseda Orlováku.

Když vznesl dotaz na příslušném odboru městského úřad, nikdo mu prý nebyl schopen vydat odpovídající podklady, na základě čeho byly stromy pokáceny. „Jedna úřednice mi jen řekla obecně, že se jedná o havárii kanalizace, ale proč bylo kácení provedeno bez platného povolení, už mi nebyla schopna vysvětlit," dodal Radim Lapšanský.

Důvod je prý někde jinde. Kanceláře v novém křídle městského úřadu, které vznikly na místě policejní stanice, se totiž musí pro neprůchodnost starého potrubí nově napojit na splaškovou kanalizaci. „Ale přece kvůli tomu, aby si mohl zajít nějaký úředník na záchod a neměl to dál jak pět metrů, tak to není důvod k obcházení zákona a nepovolenému kácení tří stromů, zvlášť když dva z nich jednoznačně podléhají ochraně podle zákona o ochraně přírody a krajiny a navíc kácení je necitlivě provedeno ve vegetačním období stromů," kroutí hlavou předseda Orlováku.

Ten také nevylučuje, že podá trestní oznámení na neznámého pachatele. Celá věc má dle jeho názoru zcela jiný rozměr. „Pokácena totiž byla část stromů, která vadí v zahájení akce Humanizace a revitalizace nového Náměstí 28. října v Orlové Lutyni. Zřejmě byl tedy orlovskou radnicí nalezen způsob, jak obejít platnou legislativu tak, aby výstavbě náměstí dle představ radnice už nic nebránilo," míní Radim Lapšanský.

To ale městský úřad odmítá. Podle mluvčí města Nataši Cibulkové došlo k havárii kanalizace. Odborná firma zjistila, že kanalizace je neprůchozí a je nezbytná její okamžitá oprava. Dělníci začali ručně odkrývat zeminu do hloubky jednoho metru a poté bagrem hloubit montážní jámu. Po odkrytí zeminy bylo zjištěno, že cca 1,5 metru kameninové přípojky téměř zcela chybí a splašky vytékají volně do okolní zeminy.

„Tento stav je nepřípustný, situaci bylo nutno řešit i z hlediska ochrany podzemních vod a životního prostředí. Jiné možné řešení havarijní opravy kanalizace v pětimetrové hloubce než vykopáním montážní jámy není. Při hloubení jámy bagrem by došlo k masivnímu poškození kořenů, případně i k vyvracení jehličnanů do montážní jámy a k úrazu osob, proto byly jehličnaté stromy před zahájením prací odstraněny," vysvětlila mluvčí s tím, že stromy se musely vykácet, aby se dělníci dostali k potrubí.