Jako už tradičně orlovští školáci ošklivé zastávky zkrášlí a barevně vyzdobí. S malováním se začne, jakmile dovolí počasí, ještě předtím upraví zastávky dělníci.

„Je potřeba udělat železné úpravy, to znamená například obrousit ostré hrany a očistit je od rzi. Poté to natřeme základovou barvou," vysvětlil majitel firmy, která úpravy provede, Jaroslav Jurček.

Do práce se dělníci pustí zhruba den předtím, než začnou děti malovat, aby mezitím zastávky ještě nepoškodili vandalové.

Už třetím rokem se do malování zastávek pustí školáci ze Základní školy K. Dvořáčka v Orlové-Lutyni. Loni zkrášlili zastávku na Výhodě a letos zavítají do stejné lokality.

„Myslíme si, že je to potřebný projekt, a proto jsme se přihlásili znova," řekla učitelka Gražyna Chobotová.

Lidem se to prý líbí. „Když například jedu autem, tak vidím, že si zastávky lidé prohlížejí, dokonce jsem i viděla, jak si je fotí," dodala učitelka.

Kromě zlepšení vzhledu prý má toto malování ještě jednu výhodu. A to preventivní.

„Je zajímavé, že i když to je v odlehlých lokalitách, tak se tomu vyhýbají vandalové. Nikdo je zatím nezničil," dodává Gražyna Chobotová.

Autorkou letošního motivu je žákyně Alena Samcová. Vypracovala projekt se stromy, notičkami a magnetofonem.

„Noty prezentují zaměření naší školy, stromy vyjadřují náš vztah k přírodě. A magnetofon? Z toho se line hudba, tak asi proto," řekla se smíchem mladá dívka.

Pracovat bude na jedné zastávce zhruba pět až sedm žáků a práce jim budou trvat zhruba týden. „Loni jsme pracovali zhruba čtyři až pět hodin denně," dodala Alena Samcová.

Čtěte také: Školáci v Orlové zkrášlili autobusové zastávky