Tato soutěž se koná každoročně ve spolupráci 5. až 8. ročníků základních škol a gymnázií v České republice a Adrian a Zdenko Hájnikovi obsadili druhá místa ve svých ročnících.

Starší z bratrů vybojoval druhé místo ze čtyřiačtyřiceti studentů přihlášených do okresního kola, Adrian soupeřil s pětatřiceti žáky z ostatních škol. Ředitel školy Zdeněk Lusk to považuje za velice významný úspěch.

„Před lety jsem učil žákyni, která měla od šesté do deváté třídy jedničky z písemných prací. Ale nedá se to srovnat s talentem, jakým je obdařen Zdenko Hájník a jeho bratr," tvrdí ředitel školy.

Sami chlapci se na celou věc dívají velice skromně. „Matematika mi přijde celkem lehká, protože se ji nemusím učit nazpaměť, pokud tam nejsou žádné poučky," svěřil se Zdenko, který v současné době navštěvuje osmou třídu.

Ani jeden zatím ještě neví, zda se budou matematice v budoucnu věnovat. Zdenko by se rád věnoval programování počítačů, a mladší Adrian možná půjde v jeho šlépějích.

„Ještě nejsem rozhodnutý, na kterou školu se přihlásím. Možná něco s matikou, hlavně bych se nechtěl věnovat přírodopisu, tenhle předmět je pro mě nejméně oblíbený," řekl Adrian.

Základní škola ve Stonavě se i při plošném testování z matematiky umístila na vrchních příčkách úspěšnosti. 

Biniána Balicka