„V roce 2010 se mluvilo o nějakých 211 milionech, na dubnovém zasedání zastupitelstva přišlo vedení města s tím, že je třeba postavit dva polyfunkční domy na náklady města a poté nic nebude bránit rekonstrukci. Když jsme ale měli první radu města po zvolení, tak nám přišel úředník říct, že chybí dalších zhruba devadesát milionů," sdělil nový radní Miroslav Chlubna (Nezávislí).

Podle něj už v době schvalování záměru půjčky bývalé vedení města vědělo, že ta částka bude vyšší.

A jak Miroslav Chlubna řekl, jde o peníze, které město momentálně nemá. Podle něj tak přicházejí na řadu tři řešení.

„Buď PPP projekt, kdy domy postaví soukromý investor, což ale ministerstvo nikdy nepovolilo, druhá možnost je ,ořezat' ten projekt o věci, které nejsou podmínkou dotace, a také se může stát, že se projekt zastaví a vypracuje se úplně nový," dodal Miroslav Chlubna.

Poslední možnost by ale znamenala, že by se muselo zaplatit zhruba šest milionů korun za zmařenou dokumentaci. Na druhé straně by se podle něj mohlo vybudovat náměstí bez podzemních garáží nebo polyfunkčních domů.

Podle místostarosty Martina Sliwky (ODS) k tomu mohlo dojít tím, že minulé vedení se spoléhalo na to, že vysoutěží lepší cenu.

„Nicméně my nechceme jít do rizika, a proto máme 18. července schůzku na ministerstvu, kde budeme jednat o variantách možného řešení," sdělil místostarosta.

Vedení města má připraveno 11 pracovních variant. Kromě dosavadní varianty jsou tam také možnosti zrušení některých budov nebo objektů, ale tak, aby to neohrozilo dotaci.

„Na druhé straně je třeba si uvědomit, že když zrušíme některé objekty, tak je třeba řešit prostranství, na kterém objekty měly stát," upozornil Martin Sliwka.

Michalík: Klidně se mohlo začít stavět

Podle bývalého starosty Jiřího Michalíka (ČSSD) jsou veškeré tyto debaty zbytečné a rekonstrukce by mohla brzy začít. „Byl to komplexní projekt, stálo za námi šest let práce. Dalo by se říct, že jsme stáli na startovní čáře," sdělil Jiří Michalík.

On sám prý neví o žádných chybějících penězích, které by stály v cestě rekonstrukci.

„Byl schválen záměr půjčky na stavbu polyfunkčních domů. To bylo zhruba padesát milionů. Což byly s dalšími patnácti na vybavení náměstí jediné finance, které by město muselo zaplatit," stojí si za svým bývalý starosta.