Minulý týden si Klimoszkovi z Orlové-Města zapsali do kalendáře důlní otřes číslo 35. A to si zapisují pouze ty větší. „Ty malé už ignorujeme," vysvětluje Kateřina Klimoszková. Právě letos v červenci zažili nejhorší období od doby, kdy se do domu nastěhovali. „Jenom za červenec jsme těch otřesů napočítali devatenáct," dodává žena.

Přitom zpočátku všechno vypadalo idylicky. Rodina se nastěhovala do historické části Orlové naproti lesoparku. „V roce 1995, kdy jsme dům koupili, nás město ubezpečovalo, že už se tady nikdy těžit nebude. Skutečnost byla bohužel jiná," říká Klimoszková.

Dům, který tehdy koupili, byl v dezolátním stavu bez oken a protože se v něm předtím dlouhodobě netopilo, tak byly zvednuté podlahy, byl zralý na demolici. Postupně jej však opravili a od roku 1999 pronajímají prostory v přízemí České poště.

Rodina se sem nastěhovala v roce 2003. O čtyři roky se pak začaly stupňovat otřesy. „Každou chvíli hlásíme škody na OKD. Zbytečně. Neustále nám tvrdí, že se tady dávno netěží a že si vymýšlíme. Pokud se s nimi člověk nesoudí, tak má minimální šanci uspět. Spoléhají na to, že člověk nebude mít peníze a chuť se soudit," konstatuje Klimoszková.

Její rodina se do boje dala, ale jak přiznává, není to vůbec jednoduché. Nechali si udělat znalecký posudek, který OKD zpochybnilo, a začala soudní pře, kdy znalec navržený soudem původní posudek potvrdil. Pak se začala situace zlepšovat a důlní společnost začala uznávat některé starší škody a dokonce se schylovalo k tomu, že by mohla dům vykoupit.

V červenci loňského roku už byla téměř dohoda na stole. „Pak bohužel zase OKD couvlo a vše se zastavilo," říká Klimoszková.

Dům je přitom ve stále horším a horším technickém stavu. Na zdech se objevují trhliny, praská podlaha, narušená je i statika. Ve sklepě musí dům podpírat kovové a dřevěné stojky.

„Člověk jde spát s tím, že jeden otřes bývá kolem půlnoci a budí vás otřes ve 4 nebo v 5 hodin ráno. Všichni pak u snídaně probíráme, v kolik nás vzbudily otřesy a máme obavy z toho, že jednou nám ten dům spadne na hlavu," dodává její manžel Karel Klimoszek.

Hrozí lidem na poště nebezpečí?

A v bezpečí prý nejsou ani klienti pošty. „Zrovna sklepní prostory pod pobočkou pošty jsou v nejhorším technickém stavu, na což zástupce OKD i stavebního úřadu upozorňujeme. Momentálně se jedná o havarijní stav s následkem obecného ohrožení klientů pošty. Což bylo doloženo znaleckými posudky, ale bohužel OKD zase hraje dál mrtvého brouka," upozorňuje Kateřina Klimoszková s tím, že rodina čeká, jak dopadne soudní řízení o výkupu domu.

Podle mluvčího OKD Marka Síbrta došlo na jaře letošnímu roku k mimosoudnímu vyrovnání.

„Jeho výše odpovídala částce v posudku, který byl zadaný soudem a určil výši důlní škody na objektu. Po uzavření mimosoudní dohody podal pan Klimoszek žádost o výkup domu. Společnost OKD v dané oblasti (stará Orlová) nemovitosti nevykupuje a vzhledem ke zmiňovanému posudku pro výkup není žádný důvod," vysvětlil Marek Síbrt.