„Každá malá obec je něčím výjimečná, ale náš zámek je nádherný už tím, že stojí na zalesněném pahorku a kolem je jen a jen příroda," řekl.

O zámečku by dokázal hovořit hodiny, jako obyvatel Petrovic se tím prý cítí povinován.

Život v příhraniční obci si každopádně pochvaluje. „Je tady klid a všechno, co potřebujeme, tady máme. Kostelíky, obchody, nádraží i autobusy co víc můžeme chtít? Nic," míní Antonín Babický a ukazuje na místní parčík, kde nejraději tráví svůj volný čas.

Také devítiletá Anna Marková si nemůže vynachválit místní přírodu a to, jak jsou na sebe zdejší lidé hodní.

„Máme tu nejlepší školu na světě, navíc si můžeme s kamarády hrát venku a rodiče o nás nemají strach jako ti, co žijí na sídlištích," prozradila Deníku.

Jediné, co jí a jejím kamarádkám prý chybí, je pořádné velké letní koupaliště s tobogány a také by zde chtěly mít krasobruslařský klub. „Dojíždíme na krasobruslení do Karviné, ale bylo by lepší, kdyby bylo tady," dodala.

A pětapadesátiletá Anna Bordáčová je rovněž spokojená s tím, co obec nabízí. „Je tady klid, nedovedla bych si představit život na sídlišti. Navíc obec pořádá i různé kulturní akce. Není rok, kdy bychom s manželem nešli na zdejší ples nebo obecní slavnosti," řekla.

Podle ní jsou Petrovice jedním z nejkrásnějších míst na Karvinsku už díky své přírodě, rybníkům i památkám, kterých je zde opravdu hodně.

„Už jen kostel Nanebevstoupení Páně v Marklovicích nebo Zámek v Prstné. Ale také jsme známí tím, že každoročně pořádáme Petrovickou kotlinu, což jsou motokrosové závody, a vždy je tady plno a živo," dodává.

Starosta obce Marian Lebiedzik prozradil, že za poslední rok se podařilo rozběhnout celou řadu investičních akcí, z nichž budou profitovat obyvatelé obce. Například nová mateřská škola v Marklovicích, nová školní tělocvična a až do roku 2015 bude probíhat rekonstrukce kanalizace v celé obci.

„Do budoucna pak máme v plánu řešit domov pro seniory a výstavbu sběrného dvora. V současné době nás tíží bezpečnost v obci týkající se převážně neukázněnosti řidičů a kriminalita, nicméně ta v poslední době klesá," prozradil Deníku Starosta Petrovic.

Bibiána Balicka