„Projekt je snahou města změnit k lepšímu situaci v městských obytných domech. Chceme zvýšit bezpečnost a zapojit i ostatní nájemníky k tomu, aby byl v domech zachováván veřejný pořádek a aby se i oni sami podíleli na dodržování pravidel občanského soužití a dodržování domovního řádu," uvedl preventista kriminality David Pěntka.

Jeden z domovníků je v Orlové-Městě v domě číslo popisné 313, další v Orlové-Porubě domech číslo 886 a 887 a dva pracují na Doubravanu číslo popisné 1370 a 1390.

„Například Doubravan je krátce po rekonstrukci a bohužel i tam se už objevují počmárané vchody nebo tam přespávají lidé bez domova," říká mluvčí města Nataša Cibulková.

Její slova potvrzuje i domovnice, která na Doubravanu dohlíží na bezpečnost a pořádek.

„Bezdomovci tu přespávají často, musím volat policii, aby je vyvedla. Zrovna nedávno tam jeden přespával v sedmém patře a druhý v osmém," prozradila domovnice Emilie Koplová.

Trochu jiné problémy řeší domovnice v Orlové-Porubě. I tam ale musí dohlížet na pohyb cizích lidí po domě. Chybí tam totiž zámky ve vchodech.

„Také se snažím přesvědčit zdejší nájemníky, aby vzali koště a kýbl do ruky a uklízeli společné prostory. Tak, jak mají v bytě čisto, aby tomu bylo i na těch chodbách a venku před vchodem," tvrdí domovnice Zdenka Pechová.

Domovníci tak budou upozorňovat nájemníky na dodržování určitých pravidel a motivovat je k dodržování veřejného pořádku a k tomu, aby byl dům bezpečný a dalo se v něm dobře bydlet. „Domovník ale na to není sám. Jsou mu k dispozici také asistenti prevence kriminality, případně policejní složky, pokud dojde k situaci, kdy je závažným způsobem narušován veřejný pořádek domu," informoval David Pěntka.

Systém domovníků již nějakou dobu využívá ve svých domech také společnost RPG. „Máme jich zhruba padesát. Působí nejen v Orlové, ale i v Karviné, Havířově nebo Ostravě.," podotkl mluvčí RPG Petr Handl s tím, že s nimi mají dobré zkušenosti.

Domovníci dohlížejí nejen na pohyb cizích lidí v domech, ale i na nezbytné opravy. Někde dokonce pomáhají i s úklidem společných prostor. „Dbají i na zavírání vchodových dveří. Hlavně v tom letním období je nechávají nájemníci otevřené dokořán a pak si stěžují na krádeže nebo že jim tam chodí po chodbách neznámí lidé," řekl Petr Handl.

Domovníci prý také často fungují jako prostředník mezi RPG a nájemníky. V domech jsou schránky, do kterých mohou lidé pro domovníky vhodit své postřehy nebo připomínky.