Důvod? Političtí matadoři chtějí přenechat místo mladším. „Mám už nějaký věk, a tak si myslím, že je vhodné přenechat místo mladším kolegům," odpověděl na otázku, zda jej najdeme na kandidátce do Poslanecké sněmovny šestasedmdesátiletý sociální demokrat Břetislav Petr z Havířova.

V parlamentních lavicích strávil téměř tři celá volební období, a v tom předčasně končícím působil necelé dva roky, když nastoupil v roce 2011 jako náhradník za zemřelého kolegu Petra Jalowiczora.

Dlouhých téměř šestnáct let strávil ve vrcholné politice také Petrův stranický kolega Alfréd Michalík. „Kandidovat už nebudu. Stejně jsem chtěl příští rok skončit, dokonce už jsem to i oficiálně oznámil," říká bohumínský poslanec. V lavicích dolní komory Parlamentu zasedal 12 let, v té horní (Senát) jedno zkrácené volební období (1996 - 2000). Na kandidátce ČSSD se jeho jméno nicméně objeví, ale až ve druhé desítce.

To sociální demokrat Ladislav Šincl v politice končit nehodlá a do říjnových předčasných voleb by měl jít z velmi dobrého druhého místa na krajské kandidátce.

Stejně tak exprimátorka Havířova Milada Halíková, která je v Parlamentu jedinou zástupkyní KSČM z okresu (byť kandiduje jako nestraník), se chystá obhájit svůj mandát. „Nabídku jsem dostala a přijala jsem ji," řekla Halíková, která má v dolní komoře odslouženo přes sedm let.

Možná jako krajský lídr povede do voleb Věci veřejné Jana Drastichová z Orlové. „Kandidovat budu, a jestli jako lídr, o tom rozhodne krajská rada v úterý," řekla Deníku Jana Drastichová.

Také Karviňačka Renáta Witoszová si chce prodloužit pobyt v parlamentní lavici a v říjnových volbách se její jméno jako bezpartijní na kandidátce TOP 09 objeví znovu. „Oslovena jsem byla, kandidovat chci. Snad se dostanu na kandidátku," řekla Renáta Witoszová.

Jediného karvinského poslance za ODS Jaroslava Krupku se redakci nepodařilo kontaktovat.