Mezinárodní organizace sesterských knihoven slouží jako fórum pro spolupráci knihoven z různých zemí. Do programu NAPLE je v současné době zapojeno 72 knihoven. Českou republiku zastupuje v organizaci Městská knihovna v Českém Těšíně, která již tři roky spolupracuje s krajanskou knihovnou v chorvatském Daruvaru, kde žije největší česká menšina.

„Na základě této spolupráce nás prostřednictvím Národní knihovny v Praze oslovila organizace NAPLE, abychom se do programu přihlásili a my jsme souhlasili," řekla ředitelka českotěšínské knihovny Jana Galášová.

Den sesterských knihoven probíhal na různých místech Evropy, v Chorvatsku, Španělsku, Portugalsku, Slovinku, Polsku, na Litvě s cílem propagovat právě tento den čtenářství a ukázat, že čtení je důležité.

S nápadem oslavit spolupráci knihoven a vytvořit tak Den sesterských knihoven přišla ředitelka „Miejskiej Biblioteki Publicznej" v polském městě Piekary Śląskie, paní Aleksandra Zawalska-Hawel. Každá partnerská knihovna si připravila na tento den speciální program a také vydala u této příležitosti pohlednici své knihovny. Všechny jsou vystaveny na webu. „My jsme si pohlednice stáhli a nechali natisknout. Nyní zdobí strom Pohádkovník na břehu řeky Olzy a lidé by si jich měli všimnout. Chceme, aby věděli, že program na podporu čtenářství probíhá po celé Evropě," konstatovala Jana Galášová.

Program Dne sesterských knihoven byl v Českém Těšíně obohacen scénickým čtením z těšínských pověstí pro děti a jejich rodiče v podání knihovnic.

EMILIE ŚWIDROVÁ