Přísnější kontroly domů jsou reakcí na výbuch, který značně poškodil dům společnosti RPG. Nájemníci upozorňovali, že v prázdném bytě se někdo zdržuje a někteří přímo uváděli, že tam přebýval bývalý nájemník. Policie se ho stále snaží kontaktovat.

Bezpečnostní rada města navrhla prověřit seznamy všech lidí ubytovaných v nájemních i družstevních bytech na území města.

Členové rady chtějí zároveň zajistit dostupnost těchto seznamů se jmény nájemníků při mimořádných situacích. Žádají rovněž zabezpečit kontrolu prázdných bytů, včetně jejich odpojení od dodávek energie a plynu a zajistit nebo zkvalitnit práci tzv. domovníků.

„Požadavky zazněly na našem posledním setkání bezpečnostní rady poté, co na Šumbarku výbuch plynu zničil byty a část obytného domu. Požadavky na vlastníky bytového fondu jsou důležité, což se ukázalo při evakuaci osob výbuchem zčásti zničeného domu minulou neděli," vysvětlil primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk.

Městská realitní agentura vede evidenci, ve které jsou uvedeny všechny aktuální osoby řádně přihlášené k užívání jednotlivých městských bytů.

„Hned v pondělí jsme se setkali na informativně bezpečnostní schůzce a znovu apelovali na řádné fyzické kontroly prázdných bytů, do kterých musejí správci i vejít a podívat se, že je vše v pořádku," informoval ředitel MRA Pavel Merta.

Město je v Havířově třetím největším vlastníkem nájemních bytů, když jich spravuje zhruba 7700.

Nejvíce jich má společnost RPG, která vlastní přibližně 13 tisíc bytů. Druhým největším vlastníkem bytů je s 11 tisíci Stavební bytové družstvo Havířov.

Čtěte také o události v Jarošově ulici