Zasedání začalo ve 13 hodin. Po celou dobu je přístupné veřejnosti a stejně jako zastupitelé, mohou se k jednotlivým projednávaným bodům vyjadřovat i občané. S jinými připomínkami mohou lidé vystoupit na závěr zasedání v samostatné diskusi.

13.05 - Primátor města Zdeněk Osmanczyk (ČSSD) seznámil přítomné s událostmi v mezidobí od předešlého zasedání. Nezapomněl ani na explozi plynu v domě společnosti RPG v Jarošově ulici. Zastupitelé uctili minutou ticha památku zemřelého primátora Františka Chobota.

13.20 - V úvodu jednání vznesl zastupitel Leoš Lukaštík (ODS) dotaz k jednomu z bodů, který má být projednáván až v průběhu zasedání. „Pokud by od smlouvy odstoupila firma, propadla by ve prospěch města částka 2 miliony korun. Když odstupuje město, musí tuto zálohu firmě vrátit. Nechápu postup města," žádal vysvětlení Lukaštík.
„Nájemní smlouva nebyla ukončena, ale nebyla prodloužena. Důvodem bylo neplacení nájemného," vysvětlila vedoucí odboru Kochová.
Vedoucí majetkoprávního oddělení Iva Buriánová dále upřesnila, že město postupovalo na základě rozboru právní kanceláře: „Nájemné bylo zaplaceno do konce roku 2012. Zálohu skutečně budeme muset firmě vrátit. Pokud bychom čekali na vypovězení, záloha by nám zůstala."
„Město nepřijde o žádné své peníze. Naopak jsme získali nájemné, které firma platila za využívání pozemku, na kterém měla stavět. Na základě právní analýzy jsme se rozhodli v pronájmu tohoto pozemku dále nepokračovat. Byly vzaty v úvahu i okolnosti, kdy by právní spor mohl být komplikovaný a zdlouhavý. Toto byla pro město nejschůdnější varianta," reagoval primátor Osmanczyk.

13.35 - Zastupitelé bez jediné připomínky schválili vyčlenění částky 2,5 milionu korun pro poskytování výhodných půjček občanům města, kteří se chtějí napojit na nově vybudovanou kanalizaci.

13.37 - Schváleno bylo čerpání finančních prostředků z Fondu prevence kriminality na projekty dvou základních škol.

13.38 - Bez připomínek byl schválen záměr modernizovat kamerový systém městské policie.

13.40 - Zastupitelstvo schválilo nové členy dozorčích rad společností Zámek a Depos.

14.00 - Na řadu přišel opět bod o ukončení nájemní smlouvy a odstoupení od smlouvy o kupní smlouvě se společností Zelené terasy, která chtěla stavět obytný komplex Atrium v projektu Zelené terasy v proluce před restaurací Beskyd.
Radomil Schreiber (ODS) a Jiří Jekl (NEZÁVISLÍ) připomněli, že na problém se společností upozornili už na začátku letošního roku a navrhovali ukončení smluvního vztahu. 
„Do konce roku bylo nájemné placeno řádně a i poté jsme byli ujišťováni o tom, že firma má zájem v projektu pokračovat. Na dlužné nájemné jsme je upozorňovali a zasílali upomínky. Posléze si město nechalo vypracovat právní rozbor na situaci od nezávislé právní kanceláře," vysvětlila Iva Buriánová.
V hlasování se pro odstoupení od smlouvy vyslovilo 27 zastupitelů, což na schválení stačilo.

Důvodem pro neochotu investora stavět obytný komplex je pravděpodobně nezájem klientů o drahé bydlení v době, kdy je ve městě nadbytek nájemních bytů. Na území města mají podobné obytné objekty stavět další dva investoři, ale i nad jejich projekty visí otazníky. 

Vše o projektu Atrium čtěte v tématu ZDE

14.22 - Další diskuse se očekává při schvalování dotací. Zastupitelé se nemohou dohodnout na pravidlech dotování a vzali si pauzu na jednání klubů. 

15.05 - Zastupitelé se nakonec dobrali konečného znění zásad a velkou většinou je schválili.

15.07 - Město poskytne nemocnici finanční příspěvek ve výši 1,650 milionu korun na investiční akce. 

15.10 - Na programu jednání je schválení navýšení dotace pro volejbalový klub. Zastupitelé schválili navýšení o částku 1,07 milionu korun.

15.11 - Diskuse se vede o návrhu poskytnout dotaci Sportovnímu klubu stolního tenisu Baník Havířov na spolufinancování výstavby Sportovního centra talentované mládeže. Klub žádá o částku do výše 30 procent nákladů. Centrum by mělo stát v areálu tenisových kurtů pod Opletalovou ulicí. Zastupitelé s návrhem souhlasili. 

15.25 - Padesátým bodem programu je informativní zpráva o dění v TJ Slavia Havířov. 

15.40 - Dodatečně zařazeným bodem je návrh na zrušení herny squashe ve Víceúčelové hale. Místo herny má být tělocvična. "Tělocvična v hale byla už dříve a my bychom ji potřebovali opět zřídit pro tréninky mladých hokejistů. Podařilo se nám zajistit státní dotaci a do konce roku bychom měli tělocvičnu obnovit. Pokud jde o hernu squashe, ta bude po dohodě s vedením Správy sportovních a rekreačních zařízení zřízena v jiné lokalitě," vysvětlil zastupitelům prezident hokejového klubu AZ HAvířov 2010 Jaroslav Mrowiec. 
Zastupitelé tento záměr schválili. 

Posledním bodem zasedání bude diskuse, do které se mohou s libovolnými tématy hlásit zastupitelé i občané. 

15.50 - Jiří Jekl vystoupil s příspěvkem, který souvisel s výší nájmů v kulturních domech. "Město by s výší nájmů v našich kulturních domech mělo něco dělat. Ve srovnání se zařízeními v okolí jsou nájmy opravdu velmi vysoké," řekl.
Ředitelka Městského kulturního střediska Yvona Dlábková mu však oponovala: "Není to pravda. Pan zastupitelů srovnává nesrovnatelné. Není možné porovnávat náklady kulturních domů, které mají svůj gastroprovoz s těmi, které jej nemají. My bychom mohli nabídnout nájem sálů i zdarma, pokud bychom měli zisk z konzumace. To však bohužel nemáme."

15.52 - Náměstek primátora Petr Smrček (ČSSD) informoval zastupitele o aktuálním vývoji v projektu stavby dopravního terminálu. "Vše je nastaveno tak, aby se začalo stavět v červnu příštího roku. Vzhledem k aktivitám současného ministra dopravy Zdeňka Žáka a vytvoření Krizového štábu je možné, že jsou termíny a investice města a Českých drah ohroženy. Více o aktuální situaci přinese úterní vydání Deníku. 

15.55 - Vladislav Fukala (KSČM) se přihlásil se svým tradičním tématem, kterým je vysoká rychlost motocyklistů v Životicích. "Mě se zdá, že motocyklový závod ještě neskončil. Městská i republiková policie by měla měřit častěji," řekl. 

16.10 - Občan Patrik Dunajský se zajímal, zda má město zpracovaný dlouhodobý program nakládání s odpady. 

16.13 - Paní Veronika Běčáková se u mikrofonu rozčílila nad neustálým zdražováním, zejména nájmu v bytech RPG. "Když jsem se tady kdysi přestěhovala z Jeseníků, platila jsem 280 korun!"

Tímto příspěvkem zasedání zastupitelstva skončilo. 

Zasedání havířovských zastupitelů.