Poslední zasedání zastupitelů v tomto volebním období bylo svoláno na 13. hodinu. Jeho průběh jsme průběžně aktualizovali. 

12.00 - Ještě před zasedáním 43členného sboru zastupitelů se sešla 11členná městská rada. Mimo jiné radní vybrali kandidáty na Cenu města Havířova. 

13.20 - Po úvodních informacích o činnosti městské rady začali zastupitelé projednávat majetko-právní body. Mimo jiných šlo o záměr prodeje pozemku poblíž areálu minigolfu pro stavbu tělocvičny. Někteří zastupitelé vyjádřili pochybnosti o umístění stavby. V hlasování zastupitelé záměr schválili. 

13.39 - Jedná se o návrhu na odkoupení příjezdové cesty a bývalého hřiště Stružník. Město by tím získalo celou lokalitu, kde je střelnice městské policie a rekonstruovaná myslivecká chata. Zastupitelé schválili odložení tohoto návrhu do doby vyjasnění všech nutných náležitostí a vlastnických vztahů u pozemků. "Jde mimo jiného také o to, že v lokalitě se připravuje výstavba rodinných domů a bude nutné řešit přístupovou cestu k nim," řekl ekonomický náměstek primátora Eduard Heczko. 

13.51 - Opět se jedná o problémové smlouvě mezi městem a firmou Turčina, které město prodalo podnikatelský objekt v Široké ulici. Jde o okolnosti změny smlouvy, která ukládala podmínky pro budoucí využití objektu a ochrany současných nájemců. Ti však dostali výpověď. "Zajímalo by mě, proč někdo na magistrátu sestavuje kupní smlouvy tak, aby z nich pak město nemohlo profitovat. Jde o neschopnost nebo záměr?" ptal se zastupitel za Nezávislé Jiří Jekl. K bodu vystoupil i starosta sousedního Těrlicka Martin Polášek, který v objektu provozuje svou prodejnu elektroniky a upozornil na nesrovnalosti s původními a současnými nájemními podmínkami. 
K bodu se vyjádřil také Martin Turčina, majitel objektu. "Naše společnost objekt koupila za účelem rekonstrukce a dalšího pronájmu podnikatelům provozujícím obchody. Požádali jsme o změnu podmínek smlouvy, abychom mohli v objektu provozovat také zdravotnické služby.  Mezi námi a nájemci došlo k jednání. My máme pocit, že právě pan Polášek nás svým jednáním vydírá, když chtěl za vyklizení svých prostorů odstupné 50 tisíc korun," řekl Turčina.
"To, jak je formulována smlouva, mají hlídat městští právníci, od toho je tady máme. Chybnou formulací smlouvy vznikla městu škoda, protože tato smlouva byla zneužita. Právníci sice tvrdí, že žádná škoda nevznikla, ale ona vznikla a je vysoká. My jsme ten objekt prodali pod cenou právě s podmínkami, které ale posléze nebyly dodrženy. Nájemci, které jsme chtěli chránit, jsou teď vyháněni. To, že jsou smlouvy psány tak, že pak není možné vymáhat sankce za jejich porušení, to je zcela běžné. Stalo se tak u kasina v centru města, u projektu Zelené Terasy a dalších," řekl zastupitel Radomil Schreiber (ODS). Jiří Jekl následně připomněl, že firma objekt získala právě proto, že se zavázala dodržet podmínky města, když byla vybrána, aniž by nabídla nejvyšší cenu. "A přesto pak došlo ke změně znění podmínek," dodal Jekl. 
„Není pravdou, že by tyto nemovitosti byly prodány pod cenou. Byly prodány za cenu tržní. Nejjistější nabídku podala firma Turčina, která byla první. Další nabídky byly jednostránkové a nekonkrétní," vysvětlila vedoucí odboru správy majetku havířovského magistrátu Iva Burianová.

Zastupitelé v hlasování návrh Jiří Jekla na změnu dřívějšího usnesení zastupitelstva neschválili. 

14.44 - Zastupitelé bez debat schválili financování projektu ozdravných pobytů školáků, stejně jako školské projekty s využitím evropských dotací z programu ROP Moravskoslezsko. 

14.50 - Zástupci havířovského volejbalu opět požádali o navýšení dotace na provoz oddílu. "Jak víte, byla nám přiznána dotace ve výši 920 tisíc korun, která však nestačí na pokrytí našeho celoročního provozu. Pokud bychom se nyní kvůli nedostatku financí odhlásili z některých soutěží, hrozila by nám pokuta, která by byla pro náš klub likvidační," řekl předseda František Horváth. Zastupitelé návrh na poskytnutí další dotace, tentokrát ve výši 1 150 000 korun, neschválili.

15.20 - Město se připojilo k insolvenčnímu řízení u společnosti Zelené Terasy, dceřinné společnosti VOKD, která měla ve městě, v Lázeňské ulici, stavět obytný komplex Atrium a od smlouvy odstoupila. 

15.21 - Zastupitelé jednají o návrhu na schválení vyhlášky, která by omezila výkup kovového odpadu od občanů ve sběrnách. Vyhláška byla přijata bez diskuse všemi 42 přítomnými zastupiteli. 

16.05 - Zasedání zastupitelstva bylo ukončeno. 

Celý program zasedání