Rodina s dětmi právě slaví rodinnou událost. Chce si zajít na oběd do podniku, kde by se dalo dýchat a kde by nemuseli při jídle inhalovat cigaretový kouř. Bohužel, moc restaurací na výběr nemají.

Světový trend je však jasný: zbavit nekuřáky ve veřejných prostorách a hlavně při jídle obtěžujícího dýmu z cigaret.

Například v Orlové se už nekuřákům zřejmě blýská na lepší časy. „Myslím si, že nekuřácký bar je něco, co v Orlové opravdu chybí a lidé si mohou vybrat, kam budou chodit,“ myslí si nová ředitelka Domu kultury města Orlové Šárka Ligocká.

Dodává, že vždy zastávala ten názor, že bar v domě kultury by měl být nekuřácký. Už třeba proto, že samotný název „Dům kultury“ vypovídá o tom, že se zde lidé mohou kulturně vyžít a k tomu podle ní kouření nepatří.

„Chtěla bych hlavně dětem, které zde skoro denně navštěvují různé kroužky, zpříjemnit pobyt, vytvořit příjemné posezení pro rodiče s dětmi, nabídnout dobré jídlo a více druhů nápojů,“ říká Ligocká. Pokud vše půjde podle plánu, měl by DKMO k 1. červenci převzít bar od současného nájemce, zrekonstruovat jej a otevřít znovu, ovšem už jako nekuřácký.

V Havířově jsou nekuřácké dva podniky. „Tuto zásadní změnu v našem podniku jsme zavedli na začátku roku 2005. Jsme poměrně malá stylová restaurace, která dbá především na dobrou kuchyni a příjemné prostředí. Uvědomili jsme si, že mnoho lidí, především matky s dětmi, se otočily ve dveřích, když viděly kouřovou clonu. Nyní je situace taková, že máme více zákazníků díky nekuřáckému prostředí,“ řekl spolumajitel nekuřácké restaurace Tomáš Mička.

Karviná už má svou první vlaštovku. Je jí pizzerie, která v objektu u letního koupaliště funguje zhruba rok. „O zákazníky nemáme nouze. Jsem přesvědčen o tom, že jsme vsadili na správnou kartu a zákazníci si k nám cestu najdou,“ říká majitel podniku Jan Babič.

V Českém Těšíně je nekuřácká kavárna Avion a v Bohumíně chybí tento podnik úplně.