„Je to určitě nešťastné řešení. Náš stánek na rohu měl svou tradici a lidé si na něj hodně zvykli. Na novém místě už to nikdy nebude ono. Přitom stačilo posunout ho třeba o metr a půl dál,“ stěžovala si Dagmar Puczoková, která ve stánku prodávala.

„Loni v létě jsme uspořádali petici a měli na ní více než tisícovku podpisů. Ale nakonec nám nepomohlo ani to.

Radnice současné postavení odmítla a v rámci rekonstrukce se dohodla s provozovatelem, že se stane součástí autobusové čekárny o padesát metrů dál. V podstatě půjde o stejný stánek, který je momentálně před KD Petra Bezruče. „Při projektu se vzal v potaz názor architektů, kteří přihlíželi k sorele. Tento stánek byl vlastně dočasná stavba a architektonicky se na Hlavní třídu nehodil. To byl jeden z důvodů, proč v původním stavu a místě nebude,“ vysvětlila postoj města mluvčí havířovské radnice Jana Pondělíčková.

Ta se také dušovala, že o žádné petici neví. „Jedině, že by to byla starší záležitost. Nejednalo se každopádně o poslední měsíce. Žádný odbor o ní nevěděl, ale připouštím, že například v minulém roce mohla být podaná,“ dodala Pondělíčková.

Město po dohodě s provozovatelem nechalo do projektu zanést připojení elektrického proudu, takže s novinovým stánkem nadále počítá. „Nový bude o něco větší, než ten na druhé straně Hlavní třídy. Zakryt bude třemi oblouky, kdežto před KD Petra Bezruče ho zakrývají pouze dva,“ připojila další informace z projektu Jana Pondělíčková.

K opětovnému otevření stánku by mělo dojít po skončení rekonstrukce, tedy na podzim tohoto roku. Předpokládá se, že to bude v září, nejpozději říjnu.