„Doba, kdy si hodně lidí kupovalo ryby s velkým předstihem, je nenávratně pryč. Nakupující si už zvykli, že kvalitních ryb je na trhu velké množství a seženou je v pohodě i ve sváteční den, takže nikam nespěchají. Podle zkušeností z posledních let můžu říci, že největší nápor je tradičně tak dva až tři dny před Vánoci,“ řekl Tomáš Marek, který se stará nejen o prodej pod hrází Žermanické přehrady, kde jsou ryby umístěny v sádkované průtočné vodě z přehrady, kde plavou do poslední chvíle ve svém prostředí, což je největší rozdíl oproti kádím, které jsou známé z prodeje ve městech.

Rozdíl v prodeji během těchto a předvánočních dnů je podle něj obrovský. „Jestliže nyní prodáme za týden okolo čtyř až pěti metráků, tak před Vánoci to budou až čtyři tuny denně,“ přiblížil situaci Marek.

Podle průzkumu trhu vede v prodejnosti samozřejmě kapr, ale na vánočních stolech stále častěji přibývají jiné druhy ryb. Nakupující si z obchodů odnášejí mnohdy vedle kapra i amury a další. „Podle tradice máme mít na stole o Vánocích rybu. Kdysi jsme sázeli jen na našeho českého kapra, ale teď experimentujeme a děláme si štědrou večeři ještě pestřejší. Když se sejde u stolu celá rodina, tak se širší nabídka hodí, protože každému může chutnat něco jiného,“ řekla jedna z nakupujících žen.

Například pod hrází Žermanické přehrady mají v nabídce kapry, tolstolobiky, amury, líny, pstruhy i falešné lososy, což je vlastně pstruh krmený zvláštním krmivem do větší velikosti. Tato ryba má – stejně jako losos – červené křehké maso. I tyto ryby čeká pouť na vánoční talíře.