Havířovský student 4. ročníku se zúčastnil počátkem března finále jubilejního patnáctého ročníku soutěže Gastro junior 2009 Nowaco cup, což bylo zároveň Mezinárodním mistrovstvím České republiky.

Do závěrečných bojů se probojovalo na základě předchozích výsledků pětatřicet kuchařů. Mladí odborníci v oboru gastronomie měli za úkol zpracovat minimálně 400 g mletého vepřového a hovězí masa. „Jakub připravil závitek z mletého masa v šunkovém kabátku, plněný čerstvými listy špenátu a uzeným sýrem s houbovým ragú, bramborovým nákypem, doplněný pepřovou omáčkou, zdobený pečeným tomatem a majoránkou,“ přiblížila soutěžní jídlo odborná učitelka Renáta Urbánková, která Kubálka připravovala.

Zástupce havířovské školy se v mezinárodní konkurenci neztratil, když získal žák zlaté ocenění a celkově obsadil 9. místo.