Krajská hygienická stanice evidovala v průběhu předešlého měsíce také osm případů, kdy lidé onemocněli bacilární úplavicí. Podle ředitelky Krajské hygienické stanice v Ostravě Jarmily Šebákové si úplavici s největší pravděpodobností přivezli ze zahraniční dovolené.
„Právě průjmová onemocnění patří k největším rizikům infekčních chorob spojovaných s obdobím léta," uvedla Šebáková a zároveň dodala, na co by si lidé měli nejvíce dávat pozor.
„Vzhledem k přenosu nákazy, která se zpravidla uskuteční požitím kontaminovaných potravin či pitím závadné vody, patří k závažným zejména ty potraviny, které dále nepodléhají tepelné úpravě, jako jsou například měkké salámy, tlačenky, sekaná, paštiky a jiné masové výrobky. Nebezpečí může číhat i v mléčných, lahůdkářských či cukrářských výrobcích, pokud nejsou v prodejnách skladovány předepsaným způsobem," upřesnila Šebáková.
V případě, že se chystáte na dovolenou, je podle Šebákové důležité vybrat rekreační zařízení s dobrým hygienickým standardem. Obtížnější situace může nastat v případě, že jste se rozhodili přenocovat v chatkách, kempech nebo stanovat ve volné přírodě. „Vzhledem k tomu, že tyto pobyty jsou často spojeny s individuální přípravou stravy, je nutné, aby byly všechny suroviny, které si s sebou přivezete, vhodné ke skladování v těchto podmínkách a také aby bylo možno u nich kontrolovat dobu použitelnosti. Ty potraviny, které jsou určeny k tepelné úpravě, pak musejí být dostatečně provařeny či propečeny. Zároveň by měli lidé skladovat potraviny tak, aby se k nim nedostal hmyz, hlodavci nebo jiná zvířata," sdělila Šebáková.
„Abyste se vyhnuli průjmovým onemocněním, je nezbytné dodržovat zásady osobní hygieny. Samozřejmostí by mělo být zejména mytí rukou po použití WC a při přípravě jídla," uzavřela Šebáková.
TEREZA KRUMPHOLZOVÁ