Koláče, buchty a dorty, které na výzvu sdružení Svatá Barbora, jež se stará o hornické sirotky, napekly v rámci karvinských Hornických slavností místní kuchařky a cukrářky, byly podrobeny hodnocení pětičlenné poroty, která vybrala ty nejlepší a nejchutnější. Ty, které se neprobojovaly do finále, naporcovala děvčata do balíčků, které se pak ve stánku u vchodu do Zámeckého parku ve Fryštátě prodávaly. A byl o ně nebývalý zájem.

„Máme dvacet minut po uzávěrce a prakticky všechno se už prodalo. Až porota vyhlásí vítězné výrobky, i ty se nekrájejí a půjdou k prodeji. A nemám obavy, že by se neprodaly,“ popsal mluvčí OKD Vladislav Sobol, který v sobotu koordinoval většinu akcí Nadace OKD, které v rámci slavností probíhaly.

Ta například předala šek na částku ve výši 30 tisíc korun jako mimořádný grant Nadace OKD pro karvinské Centrum pro rodinu Sluníčko na aktivity svého dětského klubu Bublina. Dvanáct tisíc korun věnovali pro charitativní účely i karvinští házenkáři. Šek předal sekretář klubu Roman Farář společně s manažerem Martinem Kostelníkem.

Ale zpět k buchtám, protože by chutnaly opravdu všem. Jedním z oceněných byl dort s názvem Veselá kráva, který upekla Olga Sikorová z Rychvaldu. „Je to tvarohový dort s čokoládou a kakaem. Recept jsem našla v jedné z kuchařek. A kráva proto, že je puntíkovaný jako stračena,“ vysvětlila oceněná Olga Sikorová.

A nebylo to poprvé, kdy porotci smekli před jejím uměním. „Loni jsem taky přinesla dort a byl vyhlášen jako nejlepší,“ pochlubila se kuchařka.

Letos porota vybírala z dvojnásobného počtu výrobků oproti loňsku. „Sešlo se nám 47 buchet, koláčů dortů a mnoho dalšího sladkého, které napekly místní hospodyně, ale i studentky střední školy a svůj dort poslali i cukráři z Lázní Darkov. Vítězům pogratuloval zpěvák Martin Chodúr a se všemi se na památku vyfotil,“ dodal mluvčí OKD Vladislav Sobol.