Důvodem je neúroda obilí v celé Evropě, ale hlavně fakt, že se s prvním zářijovým dnem zvedla cena mouky. Když se k tomu navíc připočte výrazné zdražení elektřiny, je růst cen mouky, potažmo výrobků z ní, v nejbližších měsících téměř stoprocentní jistotou.

„Výhledově by se do konce roku mohla podle našich informací cena mouky zvednout až o 75 procent, což by se samozřejmě podepsalo na zdražení pečiva. To, v jaké výši a kdy, není možné zatím ale určit,“ uvedl zástupce Rychvaldské pekárny Zdeněk Michalík s tím, že momentálně firma vyčkává, jak se situace vyvine v příštích týdnech a měsících.

Zástupci pekáren jen neradi sdělují konkrétnější informace o tom, co pro ně masivní zdražení mouky může ve výsledku znamenat. Shodují se však v tom, že vyhlídky nejsou dobré a že zdražení bude zřejmě nevyhnutelné.

„Počítáme s minimálně patnáctiprocentním zdražením. Výhled je bohužel takový, že má postupně zdražovat mouka a od ledna má dojít i ke zdražení elektřiny, což samozřejmě pocítíme,“ podotkla Miroslava Bugárová, ekonomka Pekárny Arista v Orlové-Městě.

„Vyhlídky jsou opravdu špatné. Vzhledem k okolnostem je nasnadě, že dojde ke zdražení. V jaké míře a kdy, to by teď byla čistá spekulace. Záležet bude i na různých jednání,“ přitakává Vladimír Dubjak, ředitel a jednatel společnosti Pekaři a spol., která má bohatou klientelu mimo jiné i v Karviné a Havířově.

Zástupci firmy United Bakeries, která má svoji pekárnu i v Karviné-Hranicích, se k cenám pečiva v příštích měsících nechtěli vyjadřovat vůbec. „O tom mluvit nemůžeme především kvůli antimonopolnímu úřadu,“ uvedl mluvčí United Bakeries Jaroslav Pomp.

Pekaře a jejich odběratele čeká v příštích měsících řada jednání. Podle pekařů nemusí zvýšení výrobních cen pečiva znamenat, že vzroste jeho cena pro spotřebitele. Důležité je, jak k tomu přispějí odběratelé, například větší obchodní řetězce se totiž trvale snaží držet ceny základních potravin, jako je chléb či rohlíky, držet dole.