VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pekař musí do práce denně. Chleba se jí pořád

Rychvald /REPORTÁŽ/ – Pekař peče housky, uždibuje kousky. Takhle začíná známá dětská říkanka. „U nás ale housky, rohlíky, ani nic podobného nepečeme.

28.5.2011 1
SDÍLEJ:

Rychvaldská pekárnaFoto: Nina Macošková

Specializujeme se na chléb, kterého tady pečeme osm druhů,“ říká majitel rychvaldské pekárny František Legerski. A moc dobrý, chleba z Rychvaldu je známý široko daleko – po celém kraji. V rychvaldské pekárně mají vlastní patentovaný recept, speciálně pro pekárnu vytvořený. „Rohlíky jsme také zkoušeli, ale nejsme na to zařízeni,“ doplnil František Legerski. Právě do Rychvaldské pekárny jsem se vydala, abych na vlastní kůži zjistila, jaký život pekař má…

Celkem 19 pekařů se v pekárně střídá v několika směnách. Ty začínají buď v 6 hodin ráno, nebo v 6 hodin večer a trvají 12 hodin. „Pekaři na směně jsou vždy tři, doprovází je uklízečky, které pomáhají udržet provoz čistý,“ popisuje můj průvodce, výrobní ředitel pekárny Libor Legerski.
Šestice pekařů upeče během 24 hodin čtyři tuny chleba. Větší část během dopoledne, ale rozváží se samozřejmě i večer a odpoledne. Čerstvý chléb si ale v prodejně vedle pekárny můžete koupit kdykoli – i v noci.

Pece tu během roku vypínají jen na několik málo dnů, zpravidla o svátcích. Jinak jedou nepřetržitě. Kolotoč pečení jede skutečně nonstop. Tedy od výroby kvasu, vody a koření, přes jeho rozmíchání a vykynutí, vyválení bochníků do ošatek, dokynutí chleba na vozících a samotného vsazení do pece. Celý jeden cyklus zabere zhruba tři hodiny, ovšem jednotlivé fáze běží paralelně -v jednom okamžiku se jedno těsto vyrábí, druhé míchá, třetí kyne, ze čtvrtého se válí bochníky a páté se již peče. „Upečení jednoho klasického devítisetgramového bochníku trvá 45 minut. Jiné jsou v peci kratší i delší dobu, záleží na váze,“ prozrazuje mi ředitel pekárny Zdeněk Michalik.

A problémy, které tady řeší? Kromě poruchy, která se občas vyskytne na každém stroji, hlavně zvyšující se cenu mouky. „Od konce loňského roku se cena mouky i dalších ingrediencí zvedla dvojnásobně. I energie jsou dražší. Jenže ten, kdo to odnese, je pekař – protože právě zdražil chleba, a lidé to vidí,“ postěžoval si František Legerski.

Autor: Nina Macošková

28.5.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Petrovice (v bílém) se rozešly s Bohumínem smírně.

Bohumín se dál veze na úspěšné vlně

Tomio Okamura (uprostřed) slaví úspěch SPD ve volbách.
3 6

SPD: Za úspěch v regionu vděčíme i zkušenostem s islamizací Havířova

Řepiště televizní premiéru neustály, po zápase se radovala Doubrava

/FOTOGALERIE/ Devět stovek diváků vidělo tři góly. V Řepištích se v utkání fotbalové I.B třídy, skupiny C, nakonec z jasného vítězství 3:0 radovali hosté z Doubravy. Branky vítězů zaznamenali Pavel Entner, Kamil Antal a Jiří Kuzník.

Havířov přispěje na pomoc dětem v krizi

Město Havířov se bude částečně podílet na hrazení nákladů na činnost psychologů, kteří se starají o děti v krizových situacích.  

To jsou oni! Podívejte se, kdo bude nově hájit zájmy Moravskoslezského kraje

/FOTOGALERIE/ Kteří poslanci budou po volbách v dolní komoře parlamentu zastupovat a hájit zájmy Moravskoslezského kraje? Nejvíce mandátů získalo hnutí ANO. Podívejte se, kdo patří mezi nově zvolené poslance.

Skvělý AZ. Rozšrouboval i Motor!

Havířov /FOTO, VIDEO/ – Bravo. Prvoligoví hokejisté AZetu doma porazili českobudějovický Motor a stoupají tabulkou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení