Příprava jídla prošla postupně určitým vývojem. Slovo vaření se v dobové terminologii vztahovalo především k přípravě kaší a polévek, až později zevšeobecnělo i jako výraz pro přípravu stravy obecně. S jídlem a jeho přípravou úzce souvisí i kultura stolování, která se postupně vyvíjela a dodnes je součástí lidské kultury. Odvíjí se od společenského postavení jedince a současně se v ní odráží estetické vnímání doby.

„Stolování představovalo významný mezník každodenního života aristokratického dvora a bylo nejdůležitějším bodem jeho denního cyklu. Hostiny trvaly i několik hodin. Pro vládnoucí vrstvy feudální společnosti bývala hostina příležitostí, kde mohli jednotlivci demonstrovat na jedné straně kultivovanost chování, na straně druhé vysoký styl a luxus, neboť množství a kvalita jídla bývaly hlavními známkami přepychu,“ uvádí autorka výstavy Petra Blažejová.

Výstava je zaměřena především na panskou kuchyni 16.až 19. století a její jídelníček. Dále se zabývá vývojem příborů a dalšího kuchyňského nádobí. Návštěvníci budou moci nahlédnout do kuchařských knížek, které jsou od počátku knihtisku vedle lékařských knih druhými nejrozšířenějšími tisky.

Vystavené předměty pocházejí ze sbírek Muzea Těšínska, Muzea Beskyd, Muzea Novojičínska, Ostravského muzea a Slezského zemského muzea.

Výstava potrvá do 23. října 2011. Otevřeno je úterý až pátek od 8.00 do 12.00 a od 12.30 do 16.30 hodin. V sobotu od 9 do 13 a v neděli od 13 do 17 hodin.

Doprovodné akce po celou dobu výstavy
Cyklus doprovodných akcí: Jak správně prostřít? Vůně kuchyně - poznávání koření a potravin pouze čichem. Recepty z české kuchyně. Neznámé ovoce, neznámé potraviny. Jak se stoluje v Asii, Jižní Americe nebo Africe. Bonton při stolování - test plný zábavy. Inspirace Arcimboldem - tvorba portrétu z potravin.