Stavba Humanizace a revitalizace centra Orlové-Lutyně zde začala v uplynulých dnech. Zahájení akce předcházela dlouhá léta jednání a vyřizování.

OMEZENÝ PROVOZ

V současné době je v centru města omezen provoz i pohyb chodců. Ti najdou nové přístupové cesty v plánku zveřejněném v těchto dnech na internetových stránkách města. Skončilo i parkování u přilehlého domu kultury, město tak zařídilo, že parkoviště u obchodního centra přes cestu jsou nyní k dispozici zdarma.

„Jsem opravdu moc rád, že po tak dlouhé době konečně dospějeme k cíli. Ta akce neznamená jen vybudování nového centra města, ale také úpravy přilehlého okolí a prostranství před úřadem i před domem kultury. Myslím, že to obecně přispěje k lepšímu životu v Orlové, a jen doufám, že celá stavba co nejméně omezí provoz a život v centru," řekl Deníku přibližně před rokem starosta Orlové Tomáš Kuča.

Podle tehdejších plánů se mělo začít stavět v červnu 2016. To byl ale jen jeden z možných termínů.

Se vším se začínalo v roce 2007. To byl zpracován projektový záměr a byla podána žádost o spolufinancování nákladů v rámci odstraňování ekologických škod v Moravskoslezském kraji.

„Meziresortní komise v roce 2009 doporučila realizaci záměru. V roce 2010 byly zahájeny projektové práce, financované ministerstvem financí. Další stupeň byla dokumentace pro stavební povolení, dokumentace pro provádění a dokumentace pro revitalizaci prostranství centra a pro polyfunkční dům A nad parkovištěm," dočtou se zájemci na webu města v sekci věnované stavbě.

Jak již bylo psáno, jde o společnou akci města a Ministerstva financí. To vedlo například i výběrové řízení na zhotovitele. „Naše ministerstvo se bude na akci nadále podílet jako jedna ze smluvních stran. Stanovíme také nezávislého supervizora, který bude celou akci dozorovat," uvedl k tomu již dříve Filip Běhal z tiskového odboru ministerstva.

Stavba se tedy již pomalu rozbíhá a její průběh je nyní závislý i na klimatických podmínkách. Slavnostní poklepání na základní kámen se bude konat zítra dopoledne.