Podle nařízení radnice je v neděli zakázáno od půlnoci od 9 hodin ráno, a poté od 13 hodin do půlnoci používat sekačky na trávu, křovinořezy, kotoučové a motorové pily a úhlové brusky.

Vyhláška byla schválena na základě četných stížností lidí, jak se ovšem zdá, buď jí lidé začali striktně dodržovat, nebo problém nebyl tak horký, jak se původně zdálo.

Delší zkušenost s vyhláškou mají strážníci na Karvinsku. Zde platí nedělní zákaz již více jak rok a půl. Od té doby zaznamenali zástupci městské policie i kuriózní stížnosti. „Měli jsme stížnost na paní, která při kuchtění používala ruční mixér, což se nelíbilo jejím sousedům. Stěžovatelům jsme museli vysvětlit, že mixér není sekačka na trávu a že na něj se vyhláška opravdu nevztahuje. Jak navíc vyšlo najevo, za stížností byly spíše letité sousedské spory,“ vysvětlil šéf Městské policie v Karviné Petr Bičej.

Ani v Karviné se to stížnostmi na porušování vyhlášky nehemží. „Čas od času tento problém řešíme, ale rozhodně se nejedná o nějaký masový jev. Lidi o té vyhlášce dobře ví, spíše si někdy pletou časy, ve kterých vyhláška platí, a kdy je naopak používání hlučných strojů povoleno,“ řekl Bičej.

K pokutě sahají strážníci spíše ve výjimečných případech. „Když někdo vyhlášku poruší, snažíme se s dotyčným domluvit. Samozřejmě, pokud jsou problémy opakované, je nutné sáhnout i k pokutě,“ dodal šéf karvinských strážníků.