Osídlení Fryštátu, tedy dnešního centra Karviné, má mnohem delší historii, než se původně předpokládalo. Také to je jeden ze současných závěrů dlouhodobého archeologického průzkumu této lokaliy.

Vloni v létě zde jak Deník informoval archeologové při sanaci knihovny dokonce objevili základy dosud neznámého domu. Jeho historie sahá až do středověku a uzavřela se na přelomu 18. a 19. století. Průzkum zde skončil před nedávnem.

Archeologický průzkum tehdy pokračoval také ve sklepeních knihovny. Celkově odhalil dřevěné a kamenné nálezy či zvířecí kosti. Průzkum v terénu je ukončen.

Kaplička ve Skřečoni
Cihlová kaplička v Bohumíně prochází opravou

„Nyní probíhá jeho další část, kdy zkoumáme dané nálezy, určujeme jejich stáří a další,“ uvedl pro Deník ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě a archeolog Michal Zezula.

Právě pro něj je Fryštát jedna ze srdečních záležitostí. Průzkum celé této lokality trvá průběžně již čtvrt století a on byl většinou u toho.

Už vloni se objevily informace, že Karviná by díky tomu mohla získat dokonce nové a zajímavé místo, kde by se s výsledky práce archeologů seznámila i široká veřejnost.

Webové stránky s nabídkou virtuální prohlídky dřevěných kostelů.
Projekt zpřístupnil virtuálně dvaadvacet českých a polských kostelů

Mohlo by jít o výstavní expozici ve zmíněných historických sklepeních knihovny.

„V této chvíli je ale předčasné hovořit o detailech, na všem nyní spolupracujeme právě s panem Zezulou a Národním památkovým ústavem. Je potřeba vyčíslit finanční náklady a probíráme i další potřebné technické detaily. O případné další fázi projektu rozhodnou orgány obce,“ řekl tajemník karvinského magistrátu Roman Nogol.

V rámci regionu je výzkum oblasti Fryštátu jeden z vůbec nejdlouhodobějších a nejvýznamnějších průzkumů jedné historické lokality.