„Osobně v tom dnes u některých jedinců vidím spíše předvolební populismus, než snahu sociální problémy skutečně řešit,“ podotýká konkrétně k situaci v Orlové radní a zároveň i velitel tamní městské policie Roman Galia, v tomto duchu se pro Deník vyjádřila například i místostarostka města Petra Ječmionková.

„Podle aktuálních statistik kriminality navíc počet trestných činů v Orlové klesl natolik, že k zavedení bezdoplatkové zóny bychom nyní neměli ani oporu v zákoně,“ podotýká Petra Ječmionková dále.

O zavedení bezdoplatkové zóny se například hovořilo v souvislost se čtvrtí Poruba, kde existují i tzv. sociálně vyloučené oblasti. „Ano. Jenže když jsme si pak nechali podrobně analyzovat statistiku nápadu trestné činnosti a přestupků, horší výsledky vykazují třeba pátá a čtvrtá etapa a další místa blíže centra města,“ argumentuje dále Roman Galia, podle nějž má zavedení bezdoplatkových zón i stinné stránky. „Na doplatky by nedosáhly matky-samoživitelky, důchodci a další skupiny, které žijí bezproblémově, ale i tak mají dost svízelnou životní situaci,“ říká Galia a dodává: „Pokud by k tomu byl v budoucnu důvod, můžeme přeci zóny zavést. A to i na konkrétní problémovou ulici či nemovitost, což zákon umožňuje rovněž.“ „Sociální problémy jsou velmi složitou oblastí a zatímco jinde zavádění zón v některých městských částech chápu, v Orlové by to při současné situaci místní problematiku opravdu příliš neřešilo,“ podotkla dále orlovská místostarostka Petra Ječmionková.

Podle orlovského starosty Tomáše Kuči ale existují i opačné názory. „Ano, někteří politici toto téma jistě můžou využít i v rámci předvolební rétoriky. Názory pro ale neslýchávám jen od některých zastupitelů. S žádostí o zavedení bezdoplatkové zóny se na město obrátili i někteří obyvatelé Poruby. Takže z tohoto důvodu bychom se tím zabývat měli. Větší debatu očekávám už na červnovém zastupitelstvu, podle té se pak zřejmě ukáže, jak by město mohlo postupovat dál,“ uvedl Tomáš Kuča.

Celých 11 vchodů velkého bytového domu v Karviné-Novém Městě půjde k zemi. Dům v majetku města dlouhodobě ničili bývalí nájemníci.
K zemi půjdou další vybydlené domy