Oproti prvnímu místu, které získala knihovna Litoměřice, má bohumínská knihovna více bodů například v kategorii počtu knih, využití internetu, využití plochy knihovny v metrech čtverečních, počtu studijních míst, pracovních úvazků, roční provozní doby, vše na tisíc obyvatel.

„Bohumínská knihovna je ze všech knihoven ve své kategorii nejlepší v počtu vzdělávacích a kulturních akcí na tisíc obyvatel a v ekonomických ukazatelích, například v provozních výdajích v přepočtu na jednoho návštěvníka a má nejnižší poměr osobních nákladů ze svého rozpočtu. Oproti vítězné knihovně větší měrou přispívá i na nákup knih," řekl ředitel K3 Bohumín Karel Balcar.

Podle něj mají na dobrém výsledku zásluhu knihovnice s vedoucí knihovny a také vedení města, se kterým se vyjednává například rozpočet na nákup knih či investic.

„Jsem si vědoma toho, že jedeme oproti většině ostatních knihoven s malým počtem lidí na mnohem více než 100 procent. Za poslední dobu po několika celorepublikových a krajských knihovnických setkáních to mohu jen potvrdit. Přesto chceme stále něco zlepšovat, aby se nám pracovalo lépe a aby se čtenáři v naší knihovně dobře cítili.

Tímto chci vyzdvihnout, že jste opravdu skvělé, schopné, pracovité a moc vám děkujeme," řekla vedoucí knihovny Magdalena Fedorowiczová svým kolegyním.

Pro hodnocení bylo vybráno 
21 indikátorů používaných pro porovnávání knihoven v projektu Benchmarking knihoven. Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR vyhlásil již posedmé soutěž o nejlepší městskou knihovnu.