Ti bohumínští se o svá jízdní kola už nemusí bát. V bezprostřední blízkosti sportovní haly i aquacentra společnosti Bospor totiž vyrostly cykloboxy. Jedná se o úschovny kol, do kterých je možné uzamknout kolo i s přilbou, batohem nebo jiným zavazadlem.

Montáž bikeboxu v Bohumíně.  Zdroj: Bospor Bohumín„Před aquacentrem je umístěno šest horizontálních cykloboxů a dalších šest vertikálních cykloboxů najdete vedle vchodu do sportovní haly, všechny boxy jsou určeny až pro 2 kola," upřesňuje Jaromír Voráč z městské společnosti Bospor. Kolo tak bude chráněno nejen proti zlodějům, ale také klimatickým vlivům. Oba typy boxů lze použít zcela zdarma. Jejich nákupem Bospor reagoval na požadavky lidí, kteří se dopravují na kole a chtějí mít svůj dopravní prostředek v bezpečí.

„Cyklista otevře dveře do cykloboxu, bicykl zaparkuje a na čas se rozloučí s desetikorunou, kterou vloží do zámku jako zálohu, a zamkne. Klíč od schránky má jen on. Při návratu dostane peníze zpátky a box je volný pro dalšího cyklistu," upřesnil Voráč. Uvnitř boxů nechybí háčky pro odložení přilby či batohu.

Společnost Bospor, která sportovní zařízení spravuje, boxy pořídila za přibližně 400 tisíc korun. K jejich pořízení obdržela dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj ČR v rámci Národního programu podpory cestovního ruchu pro rok 2016, která pokryla polovinu nákladů.

„Oproti stojanům na kola a použití cyklozámků mají boxy několik nesporných výhod. Mají vícenásobný bezpečnostní systém a jejich konstrukce garantuje vysoký stupeň bezpečnosti. Navíc jsou pod stálým dohledem kamery městské policie," dodává Voráč.