Takový scénář popsali včera zaměstnanci orlovského špitálu pro případ, že kraj nezmění své plány a orlovskou nemocnici neponechá v jejím současném provozu. Kraj poté vydal tiskovou zprávu, podle které podobné výroky neodpovídají realitě.

„Je to moderní nemocnice, poslední v celém kraji, postavená tzv. na zelené louce, má tedy i nejmodernější prostory a zázemí, včetně vybavení operačních sálů, hygienických a sterilizačních podmínek a další. Optimalizace podle kraje znamená, že se máme vrátit do nemocnice postavené v 50. letech, podle staré koncepce, což je jednoznačně krok zpátky,“ uvedl na úterní tiskové konferenci v Orlové například primář zdejší ortopedie Tomáš Knybel.

Dále podotkl, že lůžková oddělení nemocnice dnes pracují na plno a nemají ani personální problémy, jako další nemocnice z personální unie, kterou kromě Orlové tvoří také Karviná-Ráj a Havířov.

Ilustrační foto.
Vyděláváte více, nebo méně, než je průměrná mzda?

Krajští zastupitelé budou o restrukturalizaci všech svých nemocnic hlasovat ve čtvrtek. Kraj deklaruje, že hlavními důvody daných kroků jsou neudržitelná ekonomická situace špitálů, personální problémy, stárnoucí a odcházející obyvatelstvo v regionu. Orlové se ale změny mají dotknout razantně. Většina lůžkových oddělení se má stěhovat do Karviné či Havířova, nemocnice se má změnit ve velké oddělení následné péče a LDN.

„Lékaři, sestry a další personál orlovské nemocnice ale jasně říkají, že do Karviné ani do Havířova neodejdou! Někteří najdou snadno práci v jiných nemocnicích, jiní resort zdravotnictví opustí. Takže například nemocnice v Karviné, která má už dnes personální problémy, si takto nepomůže a tady v Orlové se rozpadnou a zmizí dobře fungující a kvalitní týmy. To ale pak bude znamenat hrozící rozpad nemocniční péče v celém bývalém okrese Karviné,“ řekla v úterý další zástupkyně orlovského špitálu, odborářka Denisa Stolarczyková.

Česko zpívá koledy v havířovském vánočním městečku se ženským pěveckým sborem Canticorum.
Už dnes zpíváme koledy i na Karvinsku

Za zachování špitálu bojuje i orlovská radnice a tamní obyvatelé. Starosta Miroslav Chlubna je hlavním organizátorem demonstrace, kdy lidé z Orlové vyrazí ve čtvrtek ráno před budovu kraje a za zachování nemocnice se během zasedání krajských zastupitelů veřejně postaví. Samo město organizuje několik autobusů, které orlovské obyvatele do Ostravy povezou. Radnice tento týden také uvedla , že je ochotná jednat i o převodu nemocnice z kraje pod město.

Kraj pak včera vydal obsáhlé prohlášení, kde říká, že mj. neodpovídají realitě slova o tom, že orlovská nemocnice v rámci plánované restrukturalizace de facto „skončí“.

„Pobočka karvinské nemocnice v Orlové se v žádném případě nezavírá. Naopak. Pacienti v ambulantní péči nepocítí žádný rozdíl, u některých ambulancí dokonce dojde k rozšíření ordinačních hodin. Stěhovat se budou pouze lůžková oddělení a to do minutových dojezdových vzdáleností. Při plánování přesunu těchto lůžek jsme vycházeli z dlouhodobých analýz, které ukazovaly jejich nevyužívání. Dále se v orlovské pobočce nemocnice otevřou lůžka následné péče, o které je v tuto chvíli vysoký zájem a v současnosti na ně pacienti čekají i několik měsíců,“ popsal včera situaci náměstek hejtmana kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Orlovská nemocnice.
Personál orlovské nemocnice zvažuje, že vstoupí do stávky
Orlovská nemocnice.
Personál orlovské nemocnice zvažuje, že vstoupí do stávky