Jeho start není jednoduchý, čeká ho mimo jiné urovnání výše zmíněných vztahů i další jednání s orlovskými ortopedy, kteří jak známo podali hromadnou výpověď.

„Byla by rozhodně škoda, kdyby se takový tým rozpadl. Karviná ovšem tento obor potřebuje,“ řekl Deníku ředitel karvinské nemocnice. Ten v pátek jednal také s ředitelem Nemocnice s poliklinikou Havířov, kam by se orlovští ortopedi rádi přestěhovali. Své orlovské pracoviště musí opustit v rámci restrukturalizace krajských špitálů.

Více jak šedesát klubů a spolků se předvedlo na dvoudenní výstavě v Orlové.
Orlovská výstava nabídla výsledky práce klubů a spolků

„S havířovským kolegou jsme se dohodli, že si nebudeme vzájemně přetahovat zaměstnance. Rádi bychom také v horizontu čtrnácti dní svolali jednání na kraji, kde by se další postup okolo ortopedie definitivně vyřešil. Snad se to podaří,“ řekl dále Ivo Žolnerčík.

Ortopedie se podle plánů kraje měla stěhovat do Karviné. Tento týden odvolaný primář oddělení Tomáš Knybel ale požadoval stěhování do Havířova, kde jsou podle něj lepší operační sály a další podmínky. „Karvinské sály nejsou špatné, ale pro naše potřeby jsou malé a nedostatečně osvětlené,“ řekl mimo jiné v médiích.

Zdravotníci karvinské části nemocnice ale některé jeho výroky brali jako dehonestující a za své sály se postavili třeba i na sociálních sítích. Na primáře se nazlobili i krajští radní, přišlo jeho odvolání a nástup nového primáře Martina Holinky. Nastal spor mezi Karvinou a Orlovou. A vzácně semknutý tým orlovské ortopedie na odvolání dlouholetého primáře reagoval hromadnou výpovědí. „Čeká mne ještě hodně jednání, ty vztahy jsou teď vyhrocené,“ komentuje to ředitel karvinského špitálu.

Zimní stadion v Havířově.
Policie obvinila 20letého muže ze smrti fanouška hokeje Havířova

A jeho názor na sály v Karviné? „Odpovídají standardům, je ale pravdou, že doba pokročila a bylo by vhodné, aby se do nich v budoucnu investovalo. Orlovské ortopedy asi částečně chápu, jde o určitý komfort a zázemí pro jejich práci,“ uvedl dále karvinský ředitel, který už s orlovským týmem jednal i osobně. „Trvají na tom, že do Karviné jít nechtějí,“ dodal k tématu.

Ve hře je teď i budoucnost jeho špitálu. Pokud by ortopedie karvinsko-orlovskou unii nemocnic opustila a odešla do Havířova, ztratí NsP Karviná-Ráj dostatečný počet oborů s operativou. To může znamenat, že ztratí i akreditace pro atestace mladých lékařů. Nemocnice ztratí prestiž, současní lékaři mohou začít odcházet a noví nepřijdou. Nejhrozivější scénář by pak znamenal ohrožení další operativy ve špitále, což by ohrozilo i působení všech tamních oborů.

Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj.
Krizi a stávkovou pohotovost v karvinské nemocnici řeší už i ministerstvo
Primář ortopedie v orlovské nemocnici Martin Holinka.
V karvinské nemocnici to vře, je tu nový primář i ředitel, zaměstnanci se bouří
Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj.
Karvinské nemocnici hrozí konec operativy i odchody zaměstnanců