Jako u hazardu

„Také u hazardu a videoterminálů obce nevyhrály hned. Nakonec se však ukázalo, že mají pravdu a mohou herny regulovat, a to se ukáže i u odpadů. Hlavní je, aby na liknavost státu někdo nedoplatil životem kvůli havárii způsobené krádeží kovů. A nakonec města u nás v regionu jdou svou vlastní cestou a houfně přijímají vyhlášky, které míří tam, kam navrhovaný a zatím neschválený zákon," uvedl k situaci starosta Bohumína Petr Vícha.

Ten takto reagoval na hlasování poslanců, kteří minulý týden odmítli zákon, který by říkal to, co nové vyhlášky měst.

Jak už náš Deník uvedl, ocitají se nyní města v poněkud patové situaci. Vyhlášky mají začít platit k 1. lednu roku 2015.

„Zákon ale stále hovoří jasně. Občan může kovy a další suroviny odevzdat buď v řádně zavedené sběrně, nebo ve sběrném dvoru podle svého uvážení. Dle mnoha odborníků by bylo i protiústavní, když by obce své obyvatele de facto nutily k tomu, aby jim lidé bezplatně odevzdávali svůj majetek," vysvětlil exkluzivně pro naší redakci výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka.

V jednotě je síla

Města si ale za svými vyhláškami chtějí stát i nadále. „Ctíme, že v jednotě je síla, stav v této oblasti je do budoucna neúnosný. Krádeže kanálových poklopů na silnicích, krádeže okapů, rozebírání starých staveb sběrači kovů je důležité omezit a to je jedna z forem," míní například havířovský primátor Zdeněk Osmanczyk.

Pojďme se soudit

Také Karviná se před několika dny v tisku vyjádřila ve smyslu, že je dobře, když nyní nastala kontroverzní debata o vyhlášce i celé situaci. Také to prý může pomoci k dalšímu řešení situace. Zástupci některých měst pak říkají, že jsou ochotni jít s vyhláškou až k ústavnímu soudu.

Vyhláška má být bičem na nepoctivce, kteří kradou a jinak nepoctivě přicházejí k materiálům, které pak ve sběrnách odevzdávají. Ti totiž mnohdy ohrožují i bezpečnost ostatních lidí, když kradou kabely zabezpečovacích železničních zařízení nebo víka kanalizace.

Zároveň se ale nelíbí většině lidí, kteří do sběren jednou za čas poctivě odevzdávají třeba starý materiál ze svých domů a podobně. Ti volají po přísnějších represích proti tzv. šroťákům a ne proti slušným lidem.