Na interním oddělení je mezi nimi také dvacetiletý Robert Sikora. Právě se učí píchat pacientům injekce do břicha.

„Praxe mě baví víc než učení. Při praxi je to hodně o motorice a získávání zkušeností, což je pro tuto práci potřeba,“ říká student oboru Praktická sestra.

V reálu ale těmto mužům neřeknou v nemocnici jinak než zdravotní bratr. Proč se dal Robert na dráhu zdravotníka?

„Ne, nikdo z rodiny nepracuje ve zdravotnictví. Já jsem ale vždycky chtěl být zdravotníkem, chci pomáhat lidem a chtěl bych v budoucnu jezdit se záchrankou,“ říká mladý muž a dodává, že nevylučuje ani další studium na vysoké škole.

Praktikanti čtvrtých, třetích, ale dokonce i druhých ročníků zdravotnické školy ale nejsou v této nemocnici momentálně jedinými posilami, které mají aspoň částečně zastoupit chybějící personál, který je buď v karanténě, nebo na ošetřovném.

„Postupně se nám hlásí jako dobrovolníci medici. Zrovna před chvíli tu byla jedna studentka pátého ročníku medicíny. Hned se hlásila, že půjde na oddělení, kde leží pacienti s covidem,“ řekla minulý čtvrtek ráno Andrea Kopáčková, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči a ombudsmanka nemocnice Karviná-Ráj.

Minulý týden měla nemocnice na výpomoc asi deset dobrovolníků z řad mediků. „Studenci nižších ročníků pomáhají na odběrovém místě při testování, které probíhá v OKD. Také proto, že ty mladší zatím nemůžeme využít přímo na odděleních. Ale pokud by nastal stav nouze, budeme rádi za každou ruku,“ říká ombudsmanka.