Výstava je uspořádána chronologicky a je jasným dokladem jak mocný a bohatý rod Larisch-Mönnichů kdysi byl.

„Jedenáct z těchto sídel už dnes nestojí, zbytek stále můžeme vidět na vlastní oči, například sídlo ve Vídni, které se nachází naproti městského parku nebo barokní zámek Valeč v západních Čechách, kde se nacházejí sochy Matyáše Bernarda Brauna," řekl fryštátský kastelán Radim Kravčík s tím, že výstava tak může posloužit i jako skvělé tipy na letní výlety.

Výstava nabízí pohledy na celkem 36 sídel, které využívali členové rodu a jejich nejbližší příbuzní jako rezidenční objekty nebo jako sídla vrchnostenské správy. „Řada sídel hospodářské správy předtím patřila místní šlechtě a poté, co je odkoupil rod Larisch-Mönnichů, z nich udělal například sídlo pro šafáře," vysvětlil kastelán zámku.

V rámci expozice jsou názorně porovnány současné pohledy na objekty a záběry dobových fotografií včetně informací o historii a jejich obyvatelích, případně také o jejich architektech.

„Výstava bude k vidění do 17. července. Je nainstalována ve výstavní síni zámku, vstupné činí 20 korun pro dospělé, děti do 15 let zdarma," doplnila mluvčí karvinské radnice Michaela Zormanová.