Nové podnájemníky vybírá sbor ze zástupců neziskovky a města. Nyní zde žije 28 osob. „Doufáme, že některým lidem toto pomůže vrátit se do normálního života. S nájemníky Armáda spásy pracuje a dohlíží na ně," uvádí bohumínský místostarosta Igor Bruzl a přiznává, že ne vše je tady zcela bez problémů. Naštěstí jde jen o drobnosti.

„Obyvatelé musejí dodržovat přísná pravidla. Pokud je poruší a nepomohou ani tři opakované výzvy k nápravě, tak z bytu odcházejí a šanci dostane někdo jiný. Už jsme měli dva takové případy," říká.

NEPŘÍJEMNÉ PARTIČKY

V oblasti žijí i starousedlíci. Co na nové sousedy říkají oni? „Místní práci Armády spásy většinou chválí, vadí jim ale hloučky nezaměstnaných asi dvacetiletých mladíků, kteří postávají na ulici, zevlují a zdejší obyvatele provokují i slovně napadají," říká mluvčí města Lucie Kolková.

Jak se ukázalo, většinou to ale nejsou obyvatelé bytů Armády spásy. „Mnozí z nich mají trvalý pobyt na radnici a žijí v nedalekých soukromých ubytovnách," doplňuje Igor Bruzl.

Na „nepříjemné" skupinky se tak zaměřila městská policie a její asistenti prevence kriminality.

„Padlo tam už i několik pokut a my se tyto mladíky snažíme „za trest" zaměstnat jako veřejně prospěšné pracovníky, aby museli ráno jít do práce a neměli čas na hlouposti. První už nastoupili, další jsou v pořadí," dodal místostarosta Bruzl. Město se na nedávném setkání se starousedlíky dohodlo také na vytvoření skupinek, které s radnicí komunikují a na další případné problémy upozorňují.

BYTŮ BUDE ASI VÍC

V příštím roce se počet takových bytů zřejmě ještě rozroste. Město teď ve vedlejší Drátovenské ulici rekonstruuje jeden ze dvou zchátralých domů. Bytů tam vznikne 24, akce bude stát osm milionů a většinu bytů by město rádo svěřilo opět Armádě spásy. Druhý z domů tam půjde k zemi.

Současné byty se provozují v rámci projektu Prevence bezdomovectví. Roční rozpočet na projekt je 1,7 milionu korun, město přispívá částkou 300 tisíc korun.