Mají svůj vlastní taneční soubor, hudební kapelu, diskotéky pro tamní děti a pořadatelé se snaží neustále přicházet s inovacemi pro děti i dospělé.

„Počet dětí, které nás navštěvují, opravdu není zanedbatelný. A spolupracují s námi také dospělí," říká k činnosti centra Horváth.

A centrum tak vzkvétá, ačkoliv prostředky na chod a uskutečnění všech aktivit čerpají pouze ze svých zásob. „Momentálně je náš rozpočet 60 tisíc korun," říká Horváth.

Když se ho zeptáte na pocity samotných lidí, kteří do centra docházejí, odpoví, že se často setkávají se slovy dětí a mládeže ohledně toho, že se necítí být zdejšími občany, protože jsou jiní.

„Víte, je třeba pravda, že romská minorita je od narození temperamentnější, což jde slyšet třeba i v romské hudbě. Na druhou stranu ale chceme ukázat široké veřejnosti, že vyloučená lokalita není jen o pobírání sociálních dávek a některých neřestech, které jsou s touto menšinou spojovány. Budeme se o to snažit i nejrůznějšími plánovanými aktivitami, " říká Horváth.

Zmíněné centrum tu s dětmi a mládeží pracuje od loňských letních prázdnin. Aktivity jsou to opravdu různé. Vyhledávají a pracují s talentovanými jedinci každého věku a brzy zde uspořádají třeba i konkurz na první romský soubor, jak romských, tak i moderních tanců.

„Zabezpečujeme jim kulturní tvořivost, volnočasové aktivity, hodnoty jejich menšin. Hledáme možnosti pro uspokojení jejich kulturních nároků," dodal Horváth a doplnil, že v budoucnu plánují také zájezdy, tábory, taneční vystoupení a zmedializování kultury vyloučené lokality.

Centrum pro vyloučenou lokalitu se rovněž zapojuje do činností a osvěty Městské policie Karviná a jiných institucí. Akcí, které centrum chystá, je tak v plánu opravdu mnoho, a patřit mezi ně budou například i přednášky na téma Majorita a Minorita.