Už 93 včelstev museli letos chovatelé Moravskoslezského kraje spálit v důsledku nebezpečného včelího moru, který dosud veterináři v kraji lokalizovali na patnácti místech.

Rovnou třináct ohnisek přitom zaevidovali na Frýdecko-Místecku, kde se nákaza objevila například i v obcích Myslík, Kozlovice či obci Třanovice, ležící v blízkosti Českého Těšína.

„Do takzvaného ochranného pásma kolem ohniska nákazy spadá i naše městská část Horní Žukov. Zdejší chovatelé nyní musejí dodržovat přísná pravidla krajské veterinární správy, podle kterých je například zakázáno včelstva přemisťovat, nesmí se prodávat matky a mimo pásmo by se neměl prodávat ani med.

Zdejší včelaři také musejí do 9. června odevzdat vzorky z úlů k laboratornímu vyšetření,“ vysvětlil předseda Českého včelařského svazu v Českém Těšíně Luboš Supik. Dodal, že na území Horního Žukova se nachází zhruba 120 včelstev.

Kdyby přitom některé z vyšetření výskyt moru potvrdily, musely by se včely společně s úly, plásty i včelařským příslušenstvím spálit. Zárodky bakterie choroby, která zabíjí včelí larvy a v důsledku které postupně vymírá celý úl, jsou totiž velmi odolné.

„Pro menší chovatele by takové radikální opatření mohlo být i likvidační. Doufáme ale, že bude vše v pořádku,“ doplnil předseda Luboš Supik.

Léčba moru zakázána!

Nebezpečnou nákazu se dříve doporučovalo léčit antibiotiky. Včelí mor se tak ale nikdy nezlikvidoval úplně a jeho nové vypuknutí mohlo být ještě horší. Veterináři nyní proto léčbu včelstva po propuknutí moru zakazují.

V loňském roce byly v Moravskoslezském kraji prověřeny stovky chovů, v rámci kterých bylo zaevidováno 22 případů nákazy.

Filmaři natáčejí v těchto dnech na Zámku Fryštát česko-slovenskou pohádku Když draka bolí hlava. Hraje v ní několik známých herců a hvězd českého showbyznysu.
VIDEO: Kateřina Brožová a Miroslav Šimůnek se kryli před větvemi v parku