Společnosti OSA platí města, restaurace, pohřební služby, kolotočáři, pořadatelé koncertů, diskoték i zábav, zkrátka téměř každý, kdo provozuje aktivity spojené s veřejnou hudební produkcí. OSA by od příštího roku chtěl některé poplatky zvednout až o 50 procent.

„Jsem přesvědčen, že poplatky stanovené pro rok 2017 jsou přiměřené. Navýšením sazeb chceme pouze zmírnit pokřivení trhu, který historicky platí nejnižší sazby v porovnání se zahraničím," uvedl pro ČTK šéf OSA Roman Strejček.

LIDEM SE TO LÍBIT NEBUDE

Napříkla, Dům kultury města Orlové (DKMO) platil svazu za jím pořádané akce, včetně kinoprojekcí, 61 047 korun, letos to zatím bylo 45 tisíc.

„Nevíme teď, jak se pro nás ceník změní, každopádně to bude pro nás zásah do rozpočtu, ve kterém budeme muset s navýšenou částkou počítat. Zvýší se tedy provozní náklady na jednotlivé akce, a tím budeme muset ušetřit peníze jinde, nebo budeme nuceni lehce navýšit vstupné, což se opět nebude líbit občanům," uvedla Monika Tomicová z DKMO.

JDE TO I BEZ NICH

Nadšení nejsou novinkou ani v Karviné. „Už tak si myslíme, že poplatky za hudební produkce všem těm velkým autorským svazům jsou vysoké a další zvýšení nechápeme," řekla mluvčí zdejší radnice Šárka Swiderová.

OSA ale přece jen nezastupuje všechny umělce a producenty hudby u nás, protože to, jak si budou řešit a hlídat autorská práva, je na každém z nich. Karviná tak vidí jako jednu z cest začít více spolupracovat s těmi, kdo s OSA nemají nic společného.

„My sami jsme nyní zadávali propagační klip, kde nám jeho autor a dodavatel vyhledal a použil zcela legální hudbu v řádu poloviny ceny, jakou je nutné platit OSA, takže to je taky cesta," zní karvinský návod.

Jak to se zvýšením poplatků nakonec dopadne, se ukáže časem. S praktikami OSA například došla trpělivost Sdružení místních samospráv ČR, což je organizace, kde spolupracují a sdružují se i některé obce z našeho regionu. Organizace kvůli zdražování podala podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (UOHS).

A není jediná. „V posledních dnech jsme obdrželi několik podnětů týkajících se plánovaného zvýšení poplatků ze strany OSA a budeme je prověřovat," řekl Deníku mluvčí ÚOHS Martin Švanda.