Tomáš Hejda z Diecéze ostravsko-opavské je oficiálně diecézním kampanologem od letošního ledna. Vztah ke zvonům si ale vybudoval už před pár lety, kdy se poprvé setkal s jejich opravou.

„Pracoval jsem jako technik na faře, když mě farář poslal, abych se podíval na pokažený zvon. Poznal jsem, že je utrhnutý řetěz, a tak jsem šel koupit ten stejný, co se používá na motorku, a zvon jsme opravili,” popisuje kampanolog první zušenosti s kostelními zvony. Když se o tři roky později měnily motory u zvonů v Karviné, byl opět u toho a začal se o zvony zajímat více.

„Získával jsem stále více a více zkušeností. Navíc jsem si tehdy začal číst různou literaturu, abych mechanismu a všemu kolem zvonů dostatečně porozuměl. Když se vyhlásilo výběrové řízení na diecézního kampanologa, neváhal jsem,” říká Hejda, který výběrové řízení vyhrál.

Skupina malých drobných otužilých papoušků z hor. Alexandr čínský je nový obyvatel ostravské zoo.
Ostravská zoo má nové obyvatele - otužilé papoušky z hor

Nyní se stará nejen o klasické kostelní zvony, ale také o ty, které jsou památkově chráněné. „Kampanologové dohlíží na to, zda je zvon správně odlitý, jestli správně zní, kontroluje správné zavěšení a jejich akustiku. U těch, které jsou památkově chráněné, musím kontrolovat, zda kvůli nesprávnému zacházení neztratily svou historickou, ale i zvukovou hodnotu,” říká Hejda.

Karvinskému kampanologovi se již několikrát stalo, že faráři nevěděli, že mají v kostele památkově chráněný zvon a nepečovali tak o něj správně. Tím byl znehodnocen. Hejda je jako kampanolog zodpovědný i za zvony nové. „Musím se zvonařskou firmou vybrat správnou formu, ve které se odlije. Pokud se nový bude zařazovat mezi starší zvony, tak zjišťuji, jakou potřebuje mít tóninu, aby se k nim hodil. Po výrobě ještě kontroluji jeho vizáž a akustiku,” vysvětluje.

V Havířově vrcholí přípravy na Havířovské slavnosti, které se konají v pátek a v sobotu. Vystoupí řada domácích i zahraničních kapel zvučných jmen, např. Elán, Apocalyptica a James Blunt.
Přípravy na Havířovské slavnosti vrcholí

V současné době se Hejda věnuje katalogu zvonů ostravsko-opavské diecéze. „Začal jsem objíždět zvony v Moravskoslezském kraji, které fotím a eviduji jejich parametry. V databázi už mám asi 30 kostelů, ale stále mám mnoho práce před sebou. Naše diecéze totiž čítá asi 2500 zvonů,” dodává s úsměvem.

Kateřina Holíková