Nedostatek lékařů způsobuje problémy nejen nemocnicím, ale také pacientům. Výjimkou nejsou i téměř půlroční čekací lhůty a nutnost dojíždět do jiného města.

„V Karviné například úplně chybí revmatologický specialista. Největší nedostatek lékařů v nemocnicích se týká internistů, chirurgů, anesteziologů a pediatrů," říká náměstek pro lékařskou péči Nemocnice v Karviné- -Ráji Radek Sušil, který je také předsedou zdravotní komise karvinské městské rady.

Nedostatek lékařů nejen v nemocnicích potvrzuje i předseda Okresního sdružení České lékařské komory Mojmír Keprda. „Apeloval bych zejména na nedostatek praktických lékařů jak pro děti, tak pro dospělé," říká Keprda.

Právě u praktických lékařů představuje velký problém jejich vysoký věk. „Průměrně jsou v předdůchodovém věku a nemá je kdo nahradit," říká náměstek Sušil, podle kterého vrchol personální krize ve zdravotnictví teprve nastane.

Vážný problém kvůli nedostatku personálu nyní řeší interna Nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji. „Přistoupili jsme k redukci lůžek, tak aby lékaři byli schopni plně zajistit chod oddělení," říká Radek Sušil a přiznává, že pokud se situace v horizontu několika měsíců nezlepší, bude muset nemocnice přistoupit k dalším opatřením.

Problém se zatím tolik nedotýká pacientů, ale o medicínském komfortu pro zaměstnance nemůže být řeč. Desítky přesčasových hodin kvůli zajištění chodu některých oddělení nejsou nic výjimečného. V bohumínské nemocnici jsou kritickými odděleními interna, chirurgie a rentgenologie. V Českém Těšíně momentálně hledají psychiatra a rehabilitačního lékaře.

Přitom z nemocnic lékaři spíše mizí, než by přibývali. Náš region nepatří mezi ty nejatraktivnější a absolventi lékařských fakult už se dnes při výběru svého působiště nerozhodují jen podle platových podmínek a benefitů.